Стара сковорода замість мультиварки. Від чого відмовляються харків'яни

2836
Городяни відмовляються від дорогих покупок

.
Стрімке зростання курсу долара, а також різке подорожчання товарів змушує людей змінити своє споживчу поведінку. Все більше українців прагнуть оптимізувати свої витрати, і саме тому зростає попит на найдешевші товари.

Харків'яни зізнаються: за минулий рік вони серйозно переглянули своє меню.

«Зі столу практично зникло м'ясо, купуємо більше курятину, хоча і вона зараз дуже подорожчала, - зізнається Ольга. - З фруктів тільки яблука, хоча раніше купували ананаси і ківі. Навіть овочі, які раніше використовувалися для гарнірів, стали дорогим задоволенням».

«Ми раніше замість м'яса купували рибу. Але тепер про таку розкіш, як форель або сьомга, довелося забути, - ділиться Кирило. - Довелося відмовитися і від «їстівних задоволень»: консервованих оливок, сушеної рибки і чіпсів, які раніше купувалися під настрій. Прохання дитини купити йому в магазині «кіндер-сюрприз» тепер жорстко присікаються, оскільки зараз і 20 гривень не зайві».

Крім того, люди відзначають, якщо раніше вони могли брати з прилавка все, що їм хочеться, чи незважаючи на цінник, то тепер думають, а чи точно їм це треба.

«Економлю на шампуні, - каже Марія. - Раніше могла накупити штук п'ять різних флаконів, і якщо якийсь не підійшов, то я його викидала. Тепер так не розгуляєшся. Зараз у ванній всього один шампунь. Уже не замислюєшся, підходить він волоссю чи ні».

Економлять також і на покупках побутової техніки. Згідно з дослідженням, проведеним однією з найбільших торгових мереж магазинів побутової техніки, в 2015 році українці купили на 30% менше побутової техніки, ніж роком раніше.

Основною причиною відмови від дорогих покупок експерти називають погіршення рівня життя в країні, адже через девальвацію національної валюти реальна зарплата в Україні скоротилася в три рази.

Також фахівці відзначають, що раніше українці не економили на заміну застарілих моделей побутової техніки та купували нові агрегати натомість вийшли з ладу, то зараз намагаються ремонтувати.

Велику техніку - пральні машини і холодильники - покупці вибирають з числа найдешевших.

Крім того, все менше купують колись популярні кухонні девайси - мульти- і пароварки, хлібопічки і фритюрниці.

«В минулому році хотіла купити собі мультиварку, - каже Оксана. - Потім та модель, що мені сподобалася, сильно подорожчала. А я вирішила, що не так уже й мені потрібна ця техніка. Зрештою, раніше ж якось без них обходилися».

Також практично не користуються попитом телевізори і планшети. Впали продажі і ноутбуків.

«У 2015 році реалізовано 450 000 ноутбуків, що на 40% менше в порівнянні з попереднім роком», - наголошується в дослідженні.

Також читайте: