Скільки харків'янам доведеться заплатити за газ

5501
Люди будуть розплачуватися за помилки уряду.


Нагадаємо, 18 лютого Вищий адміністративний суд скасував рішення Кабміну про зниження нормативів споживання газу в будинках, де немає лічильника.

Таким чином, тепер для сімей, які користуються тільки газовою плитою, норматив складе 6 кубометрів на людину в місяць. Якщо в квартирі встановлений газовий водонагрівач, норма збільшується до 9 куб. м на людину в місяць. Для тих, хто користуються плитою і водонагрівачем, норматив складе 18 куб. м.

Тепер газовики проведуть перерахунок за період, коли діяло рішення Кабміну. Іншими словами, більш 4 млн сімей змусять доплатити за невикористаний газ.

«Все тому, що Кабмін трохи помилився, тому його постанова про нормативи на газ з минулого травня суд скасував. Тепер розплачуватися за це будуть звичайні українці - саме ми повинні погасити борги, які не створювали. Ми платили чесно за те, що нам виставляли! Чому ж нам розплачуватися за дурість Кабміну? Нехай сам погашає ці борги - саме він їх створив », - каже голова громадської організації« Інститут міста »Олександр Сергієнко.

За його словами, насправді ніхто не знає, чи дійсно люди спожили газу більше, ніж за нього заплатили.

«Через цю історію в облгазах можуть утворитися величезні обсяги проплаченого нами, але не спожитого газу! І куди він піде, ніхто не знає», - додав Олександр Сергієнко.

Як зазначив головний редактор журналу «Деньги» Олександр Крамаренко, «газовим» справою повинна зайнятися Генеральна прокуратура.

«Не секрет, що нормативи були свідомо завищеними, і ті обсяги, що побутовим споживачам приписувалися, просто не використовувалися. Куди поділися невикористовувані надлишки? А нехай Генпрокуратура розбирається. Тому що цифри по країні набігають колосальні. Якщо споживачі повинні будуть покрити різницю між тим, що їм нарахували за рішенням Кабміну, і тим, що повинні були нарахувати, то це, на хвилиночку, приблизно по 200 гривень на людину, якщо є тільки плита. А якщо є ще й газовий водонагрівач - то всі 600 гривень на душу доплатити треба. У родині троє? Треба тоді готувати 600 або 1800 гривень відповідно», - повідомив Олександр Крамаренко.

На думку експертів, політика НАК «Нафтогаз Україна» і Кабміну за цінами на енергоносії провокує необґрунтоване зростання комунальних тарифів для населення.

Як зазначив голова Експертної ради із захисту прав споживачів при Нацкомісії регулювання енергетики і комунальних послуг Олексій Кучеренко, після початку опалювального сезону оплата рахунків за опалення для більшості жителів країни стала непосильною. А напередодні чергового підвищення ціни на газ, який планується з 1 квітня, проблема неплатежів стане загрозою для всього українського ЖКГ.

«Це справжня тарифна зашморг, і ми з колегами їздимо по містах, закликаючи місцева влада створювати план захисту споживача в умовах прийдешньої реформи. Сьогодні всім очевидно, що основні помилки, а я вважаю - злочини, вчиняються на рівні державної політики, починаючи з розкрадань при видобутку і транспортуванні газу», - зазначив експерт.

Він також закликав місцеву владу максимально оснащувати будинки комунальної власності приладами обліку.

«Вже доведено, що це дає економію більш ніж в півтора рази», - повідомив Олексій Кучеренко.

Також читайте: