У вересні життя знову подорожчає

2273
Ціни знову підвищаться.

Життя українців подорожчає. Згідно з прогнозом інформаційно-аналітичного центру ForexClub в Україні восени ціни можуть зрости на 1,6%. За словами фахівців, це безпосередньо пов'язано з умовами збору врожаю.

«Підвищення цін на паливо, обслуговування та оренда техніки - тому аграрії просто змушені будуть підвищувати ціни на продукцію», - пояснює експерт Андрій Шевчишин.

Як розповіли «ГХ» в ГУ статистики Харківської області, порівняно з минулим роком ціни в регіоні вже зросли на 57,1%.

Як відзначають в інформаційно-аналітичному центрі, на споживчу інфляцію безпосередній вплив може позначитися передвиборна кампанія і підвищення мінімальних зарплати і пенсій, які обіцяють. На початок серпня, кажуть в управлінні обласної статистики, рівень інфляції склав 139,3%.

При цьому не останнє значення для цінової політики матиме підвищення цін на електрику. Нагадаємо, що з 1 вересня вони виростуть на 25%.

«Ну і, звичайно ж, на ціни вплине і валютний ринок. У другій половині вересня нашій країні доведеться велика виплата за єврооблігаціями. Якщо не буде досягнута домовленість про реструктуризацію боргу, на український валютний ринок знову може повернутися нестабільність», - пояснює експерт інформаційно-аналітичного центру.

Як повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі, у другому півріччі очікується пожвавлення економіки і в цілому за рік падіння ВВП складе 8,9%. За підрахунками фахівців, за перше півріччя у порівнянні з минулим роком спад становив 16,3%. За перше півріччя 2015 спад у промисловості становив 20,5%, у сільському господарстві - 9,3%, обвал експорту - 35,4%, а реальна зарплата знизилася на 23,9%.

У Міністерстві впевнені, українська економіка найбільше страждає від геополітичної ситуації.

«Мова йде про руйнування виробничих потужностей і транспортної інфраструктури на території зони АТО, втрати міжгалузевих і логістичних зв'язків у регіональному та зовнішньоекономічному просторі, ускладненні міжнародних відносин з основним торговельним партнером, відсутності доступу до покладів вугілля, суттєвому зростанні інвестиційних ризиків і негативних очікуваннях населення», - повідомляють у відомстві.

Також читайте: