Ряд продуктів істотно подорожчає

3565
Без чого залишаться харків'яни.

Експерти аграрної сфери прогнозують суттєве подорожчання гречки і цукру. За словами фахівців, через зменшення посівів, крупу доведеться закуповувати. А значить, вона може вирости в ціні до 30 гривень за кілограм (зараз вона коштує 20-23 грн / кг).

«А цукор може істотно подорожчати взимку, коли запаси почнуть закінчуватися. А якщо населення запанікує, вартість солодкого продукту підніметься до 20-25 гривень за кілограм », - припускає асоціації« Український клуб аграрного бізнесу »Олександра Ковальчук.

В аграрному департаменті Харківської обласної адміністрації уточнили: в відміну від інших регіонів, у нас урожай гречки перевищує потреби в два рази. Однак від підвищення цін це не врятує.

«Якщо по всій Україні гречка подорожчає, наші виробники теж піднімуть ціну. Це робиться для того, щоб крупа не зникла з прилавків, тому як недорогі продукти швидко розбирають про запас і створюється штучний дефіцит », - пояснив« ГХ »заступник директора департаменту аграрного розвитку ХОДА Володимир Грицаєнко.

За його словами, нещодавно у профільному міністерстві провели селектор, на якому обговорювалися і ціни в тому числі. Зростання цін на гречку прогнозували в межах 10-15%.

Що стосується цукру, ніяких передумов для його подорожчання найближчим часом аграрії не бачать.

«Навіть якщо він і буде дорожчати, то ближче до весни, коли стане зрозуміло, скільки його залишилося в запасі. Крім нового врожаю у нас залишилися великі запаси минулого року, тому за попередніми підрахунками, потреби населення повинні повністю покритися », - розповів« ГХ »Володимир Грицаєнко.

Також читайте: