Робочий криза: як харків'яни шукають роботу

3020
«ГХ» з'ясував, які фахівці необхідні.

Щорічно до Харківського обласного центру зайнятості звертаються близько 40 тисяч безробітних у віці до 35 років. З них - понад 1500 осіб - випускники ПТУ та ВНЗ.

«Станом на 1 лютого 2016 року на обліку в центрах зайнятості Харківської області перебувало 12,4 тисяч молодих людей, з них майже тисяча вже працевлаштовані, 1,2 тис. - проходять професійну підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації, 400 осіб - залучені до участі в оплачуваних громадських роботах», - повідомив директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко.

Всього на сьогодні по країні близько 24 тисяч актуальних вакансій, серед яких понад 2,5 тисячі - в Харківській області, і близько 2,3 тисяч - в місті Харків.

«Найбільше попитом користуються робітничі спеціальності - трактористи, водії, слюсарі, електромонтери, продавці, електрогазозварники, токарі, фрезерувальники. Також в регіоні не вистачає лікарів та інших медичних працівників. Крім цього, роботодавці цікавляться інженерами та спеціалістами в сфері торгівлі», - зазначив Володимир Міненко.

При цьому, за словами експертів, роботу можуть знайти і люди без спеціальної підготовки або освіти. Їм надають роботу підсобниками, прибиральниками і вантажниками. Можна і свою справу відкрити.

«Потрібно розвісити скрізь оголошення про ремонт комп'ютерів зі своїм номером телефону. Я коли в університеті вчився, у мене одногрупник цим займався. У нього через деякий час вже були постійні клієнти. Правда спочатку мало хто дзвонив. А якщо є ще вільний час, можна вивчити 1с, курсів повно в інеті. Так і заробляти можна непогано, і робота нескладна, і знайти таку роботу неважко», - поділився з «ГХ» Олег.

«Як показує практика, якщо у людини є бажання, він завжди зможе знайти роботу. При цьому володіти особливими талантами необов'язково. Зустрічаються вакансії, коли роботодавець готовий брати співробітника і самостійно його навчати. Варто відзначити, дуже часто роботодавці шукають саме фахівців «чистий аркуш», так як навчити з нуля набагато легше, ніж переучувати», - розповіла «ГХ» менеджер інтернет-проекту  «Робота в Харкові» Марія Сухіна.

Як відзначають в Харківському обласному центрі зайнятості, найбільш перспективними для молоді, яка сподівається на безпроблемне працевлаштування, є напрямок ІТ-технологій (WEB-програміст, модератор, тестувальник сайтів, веб-майстер, дизайнер інтерфейсів), медичний напрямок (лікарі, фельдшери, медичні сестри), навчально-виховна сфера (вчителі загальноосвітніх навчальних закладів, вихователі), напрямки, пов'язані з торгівлею і просуванням товару на ринку збуту (менеджери з продажу, торгові представники, логісти, маркетологи), зооветеринарна сфера, а також напрямки, пов'язані з автомобільним сервісом.

На думку експертів, в цьому році ринок праці може активізуватися. Але станеться це тільки в тому випадку, якщо справдяться обіцянки влади про те, що 2016-й стане «роком економічного зростання». Згідно з оптимістичним сценарієм соціально-економічного розвитку країни в 2016 році кількість зайнятого населення в країні очікується на рівні 17,9 млн. чоловік.

При цьому для юристів і банківських службовців поточний рік виявиться невдалим. Кількість претендентів в цих сферах значно перевищує кількість вакансій. Також малоймовірно і розширення штату в сільському господарстві і промисловості.

«Подальше падіння цін на сировинні товари на світовому ринку, як мінімум, не дозволить промисловості розширювати штати, а в гіршому випадку - навіть змусить їх скорочувати. У той же час очікується приріст вакансій в сфері онлайн-бізнесу. Затребувані будуть фахівці з інтернет-маркетингу та інтернет-продажу. А також очікується зростання кількості вакансій в сфері IТ. Тут перевага буде віддана досвідченим фахівцям, оскільки ринок переповнений новачками з мінімальними навичками», - зазначив експерт Сергій Кравченко.

Також читайте: