Процвітання чи занепад. Що чекає на села Харківщини

3446
Поки уряд обіцяє золоті гори, села вимирають.


Коли сільські громади отримають ресурси і повноваження, створять робочі місця, тоді вони зможуть конкурувати з обласними та районними містами. Про це заявив віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

«Коли об'єднана територіальна громада в сільській місцевості отримає землі, ресурс, залучить інвестора і буде займатися не тільки вирощування зернових, а й переробкою, створенням робочих місць, ще й окремо пільговими податками на нові створені підприємства, тоді постане питання, що краще - об'єднана територіальна громада сільської місцевості або обласне, районне місто», - додав Зубко.

За його словами, після децентралізації село має отримати рівень життя не нижче ніж у місті.

Тим часом не секрет, що в Україні щороку зникають кілька десятків населених пунктів, а сотні сіл знаходяться на межі вимирання. Причина проста: люди похилого віку вмирають, а молодь через відсутність роботи, інфраструктури, якісної освіти та медицини їде жити у великі міста.

Якщо проїхати по Харківській області, можна побачити, що багато будинків в селах стоять порожніми, вікна забиті дошками, а двори і пасовища занедбані.

Нечисленні сільські жителі також скаржаться на маленькі пенсії, відсутність хоч якогось медичного пункту, магазину та мінімальної, але відчутної підтримки з боку держави.

«Ось у нас в селі живе молодий ветеринар. Так він і людей може полікувати, якщо щось трапиться. А так навіть і не знаю, як би впоралися. І ми дуже боїмося, що наш лікар одружиться і переїде жити до міста. Тоді вже нам, старим, точно не вижити одним», - говорить Ганна Михайлівна, мешканка Харківщини.

За інформацією Головного управління статистики в Харківській області, за останні 10 років кількість сільських жителів регіону зменшилася на 66,3 тис. осіб (1,1%), а міських - на 50,8 тис. осіб (2,3%). Тільки минулого року населення Харківській області зменшилося на 5,9 тис. осіб.

Як повідомив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, в половині населених пунктів регіону проживають менше ста людей. Найбільше таких сіл у Валківському районі - 65% від загального числа.

«Села зникають, назви стираються. Легко спрогнозувати, що буде через 15-20 років. Цю динаміку щодо скорочення сільського населення потрібно зупинити», - упевнений Сергій Чернов.

Багато експертів відзначають, що через 10-15 років у багатьох регіонах залишаться традиційні районні центри з чисельністю населення від 10 000 людина з мало-мальськи необхідною для життя інфраструктурою. Чи виникнуть на місці нинішніх сіл фермерські садиби - питання відкрите.

Також читайте: