Привіт з 90-х. Мобільні телефони знову стануть розкішшю

2661
Безкоштовні дзвінки кануть в Лету.


Нацкомісія регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) змусить мобільних операторів прибрати з власних мереж так звані «нульові тарифи» - безкоштовні дзвінки в середині мережі, пише Соцпортал.

Такі «нульові» тарифи українські мобільні оператори ввели кілька років тому. А щоб компенсувати відсутність доходів при користуванні «нульовими тарифами», операторам довелося встановити високі розцінки на дзвінки користувачам, які є абонентами «чужих» мереж.

На думку експертів, такий стан справ вигідний великим операторам зв'язку. Наприклад, «Київстар» за хвилину дзвінка на чужу мобільну мережу бере 60 копійок, Vodafone - 0,5-1 грн., а «Астеліт» - 50-75 копійок.

Щоб не переплачувати, більшість українців використовують по 2-3 SIM-карти різних операторів. За даними експертів, зараз на 42,1 млн жителів країни припадає 59,2 млн SIM-карт.

«Абонент вибирає оператора, до якого підключені його друзі і сім'я, і практично не може його змінити», - зазначив начальник департаменту регуляторних відносин і стратегії компанії «Астеліт» (lifecell) Андрій Лебедєв, додавши, що «в Європі такого немає».

За словами глави НКРСІ Олександра Животовского, «нульові» тарифи операторам невигідні, оскільки абонент використовує послугу практично безкоштовно, а 90% всіх дзвінків відбуваються, як правило, всередині мережі «рідного» оператора. На думку Животовского, необхідно відмовитися від таких тарифів. Саме тому НКРЗІ оголосила про зниження міжмережевих тарифів. Зараз оператори платять один одному за з'єднання з мережею конкурента 36 копійок, а з 1 липня будуть платити 23 копійки. За неофіційними даними, планується, що НКРЗІ встановить таксу в розмірі 18 коп / хв.

Як повідомила директор департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі Олена Мініч, тарифна політика з безкоштовними дзвінками не має економічного обґрунтування.

«Нуль в мережі» - це нонсенс», - зазначила чиновниця.

Тим часом начальник відділу з зв'язків з громадськістю Vodafone Україна Вікторія Рубан зазначила, що зменшення тарифів між операторами може мати зворотний ефект.

«Від того, що оператори будуть платити один одному менше, собівартість послуг не зміниться. Подібне траплялося в інших країнах, в тому числі в Європі, де зменшення ставок навпаки привело до зростання тарифів», - зазначила Вікторія Рубан.

Також читайте: