Повноцінний раціон став харків'янам не по кишені

2758
Ціни на продукти стали «золотими».

На Новий рік харків'яни можуть залишитися без хліба і молочних продуктів. За результатами опитування Українського клубу аграрного бізнесу, через скорочення купівельної спроможності майже половина українців за останній рік скоротило споживання твердих сирів і на 28% - йогуртів. Найменше «криза» вплинув на обсяги покупок сиру і кефіру.

У Харкові ціни на молочні продукти середньому становлять:

сметана 0,5 кг - 10,20 гривень;

сир 5% 300г - 25 гривень;

молоко 1л - 9,50 гривень;

сир - 109,84 гривень.

«Ціни на молочні продукти це просто знущання якесь. Все дуже дорого, але це кальцій і його потрібно їсти. Ось і доводиться економити на собі, щоб дитині купити», - розповіла «ГХ» харків'янка Тетяна.

За прогнозами експертів, ціни на молочні продукти продовжать і далі рости. Фахівці підрахували, що до кінця року літр молока в роздробі подорожчає на 50 копійок, сир - на 10%, вершкове масло - на 15%. Крім того, подорожчає хліб.

«Зерно - це тільки 60% собівартості хліба. А у нас ще електроенергія, газ дорожчають. Абияк, але з вересня помінялися соціальні стандарти - змінився прожитковий мінімум, а слідом за ним мінімальна зарплата і мінімальна пенсія. Робота теж буде дорожчати», - зазначає експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

Харків'яни відзначають, що купую батон по 8,98 гривень, а буханець «цеглинки» обходиться в 8,20 гривень.

Крім цього, найближчим часом харків'яни можуть залишитися без цукру і рибопродуктів. Про це повідомляє Економічний дискусійний клуб, спираючись на аналіз балансів попиту і пропозиції основних видів продовольства.

За даними Державної статистики, протягом вересня-жовтня середні ціни виробників зросли на 13%, а середні роздрібні ціни - на 10%. За даний період було вироблено 796 тис. тонн солодкого продукту, що на третину менше минулого сезону.

Внутрішнє споживання цукру в країні оцінюється в 263 тисяч тонн. На 1 листопада на складах залишилося 1 012 тисяч тонн солодкого продукту.

Також співробітники статистики повідомили, що в порівнянні з минулим роком на 10% скоротився внутрішній вилов риби і склав 125 тисяч тонн. Обсяг імпорту рибної продукції в поточному році оцінюється в 220 тисяч тонн, що на 39% менше, ніж роком раніше. Незважаючи на це, внутрішнє споживання на 66% буде забезпечуватися за рахунок імпортних надходжень.

Загальний фонд споживання риби і рибопродуктів населенням становить 333 тисяч тонн або в розрахунку на людину складе 7,8 кг, що на 30% менше, ніж у минулому році і забезпечить лише на 39% встановлену раціональну норму (20 кг).

«Тільки прийшла з магазину. Заморожений хек в районі 60 гривень, а слабосолона селедочка близько 40 гривень. Ще на початку поточного року ці ціни були в два рази дешевше», - скаржиться «ГХ» харків'янка Ангеліна.

Також через морози ціни на овочі та фрукти різко підскочили. За підрахунками фахівців, минулого тижня ціни зросли на 4,5%. Найбільше подорожчання торкнулося яблук і овочів, вирощених у теплицях.

Варто відзначити, що за останні два місяці ціни підскочили практично на все, крім картоплі. Наприклад, фрукти подорожчали на 4%, овочі для приготування борщу - на 4,5%, овочі з теплиць - на 6%. Через скорочення поставок подорожчали заморські фрукти. При цьому, на 17% за тиждень подорожчали яблука.

На сьогоднішній день ціна на яблука в Першій столиці варіюються від 9,49 гривень до 13,99 гривень. Груші обійдуться в 25,99 гривень за кілограм, в цю ж ціну стоять - банани. Варто відзначити, що за останній тиждень в Харкові подешевшала хурма майже на 5 гривень і склала 34,99 гривень за кіло.

Нагадаємо, за рік ціни на продукти підскочили в 5 разів. При цьому, за даними Держстату, середня зарплата зросла за рік тільки на 25% або на 863 гривень.

Також читайте: