Пенсіонерам підготували тарифний капкан

5201
З жовтня українців чекають зміни у платіжках.


З 1 жовтня набирає чинності ряд змін і рішень соціального, економічного та військового характеру, які боляче вдарять по всім жителям країни. Громадянам доведеться заново звикати до нових цифр у квитанціях за оплату ЖКГ.

Зокрема, експерти підрахували, що електроенергія подорожчає на чверть.

Якщо «літній» тариф становив 36,6 коп. за кВ/год. (за умови споживання не більше 100 кВ/год. на місяць), то з жовтня доведеться платити з розрахунку 45,6 копійок за кВ/год при тих же умовах. Тобто хто споживав від 100 кВ/год до 600, платили 63 копійки, тепер же тариф зросте до 78,9 коп. за кВ/год.

Неважко порахувати, що якщо ви споживали 200 кВт / год місяць, то платили близько 100 грн. на місяць, а тепер платіж зросте до 125 грн.

Також у жовтні традиційно стартує опалювальний сезон. Розцінки на тепло підняли ще в травні, але тарифи встановлені таким чином, що споживачі платять тільки в опалювальний сезон.

З жовтня опалення подорожчає в середньому на 67%. Тобто власникові скромній однокімнатній квартири доведеться викладати в місяць близько 500 грн. тільки за опалення.

З жовтня підвищиться також абонплата за стаціонарний телефон. Відтепер городянам доведеться платити 46,90 грн. / Місяць, а сільським абонентам - 37,12 грн./місяць.

Традиційно в середині осені злетять вгору ціни на продукти. За прогнозами економічних експертів, до кінця поточного року молоко подорожчає на 10%, м'ясо - на 15%. Експерти аграрного ринку прогнозують і подорожчання цукру. За різними оцінками, солодкий пісок може піднятися в ціні на 8-11 гривень.

За даними соціологічного дослідження, проведеного інститутом Горшеніна, високі тарифи ЖКГ харків'ян хвилюють куди більше, ніж війна на сході країни. Так, згідно з соцопитуванням, новою вартістю послуг ЖКГ стурбовані 74,7% респондентів.

Виросли цінами на продукти харчування стурбовані 53% харків'ян. Ще 49,7% опитаних хвилює низький рівень доходу і брак грошей.

Як виживати в нинішніх умовах харків'янам, особливо пенсіонерам, абсолютно незрозуміло. Мінімальної пенсії, нехай і збільшеною до 1074 гривень, не вистачає навіть на найнеобхідніше, не кажучи вже про оплату стрімко зростаючих тарифів на комуналку.

Навіть з урахуванням субсидії, що покриває велику частину витрат на послуги ЖКГ (а для володаря мінімальної пенсії, що проживає в стандартній однокімнатній квартирі, субсидія складе близько 700 грн.), Більшість пенсіонерів опинилися на межі виживання, адже стрімко дорожчають ліки і продукти багатьом з них виявляються не по кишені.

Так, мінімально необхідний набір продуктів обійдеться в місяць приблизно в 500 гривень. Ліки - приблизно в стільки ж.

До речі, у перший день жовтня в усьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку. І ось такий «подарунок» очікував українських пенсіонерів до свята.

Також читайте: