Пенсіонер помер за кордоном. Які документи необхідно подати до ПФУ

4011

Через війну та постійні обстріли Харкова та області багато людей виїхало за кордон. Серед них чимало пенсіонерів. Дехто з них, так і не дочекавшись завершення війни, померли на чужині. А їх рідні, які ними опікувалися, зіштовхнулися з багатьма проблемами: наприклад, як отримати свідоцтво про смерть за відсутності певних документів, як припинити нарахування пенсії в Україні та оформити допомогу на поховання, тощо. 

«Бабуся померла у лікарні в Німеччині на 92-му році. Через відсутність в оригіналі свідоцтва про шлюб та довідки про смерть дідуся нам не видали свідоцтво про смерть. Натомість дали «довідку про відтермінування виготовлення свідоцтва про смерть». Причина відтермінування - нестача документів. Тепер потрібен деякий час, щоб оформити свідоцтво про смерть. Не знаю, чи достатньо отриманої довідки, щоб в Україні Пенсійний фонд зупинив нарахування пенсії. Не хотіла б, щоб продовжували нараховувати пенсію», -  розповіла «GX» харків’янка Катерина з Німеччини. 

Як пояснили у відомстві, усі дані про смерть людей, які померли в Україні, до підрозділів ПФУ автоматично надходять з Державного реєстру актів цивільного стану громадян (ДРАЦС). Але якщо пенсіонер помер за кордоном, повідомити про це мають рідні, знайомі померлого. І для цього не потрібно їхати в Україну – достатньо будь-якого документу, який засвідчує, що людина пішла з життя. 

«Якщо людина померла за кордоном, то, щоб призупинити нарахування пенсій, достатньо будь-якого документу, який засвідчує смерть людини – довідку чи виписку з лікарні, інший документ, перекладний українською і завірений апостилем. Далі треба зайти на веб-портал Пенсійного фонду України. Заповнити відповідний бланк для звернення, вказавши своє прізвище. У тексті звернення про припинення нарахування виплат необхідно правильно написати дані пенсіонера, що помер: ПІП, дату народження, якщо є – податковий код. Також бажано вказати, в якому районі Харкова чи області отримував померлий пенсію. До заяви долучити документ про смерть. Це перший крок, який необхідно зробити, щоб потім не довелося повертати переплачені гроші», - розповіли в обласному Пенсійному фонді. 

А от для виплати допомоги на поховання (два розміри місячної пенсії) приймається не кожний закордонний документ, який засвідчує смерть. І отримати допомогу можна лише особисто, лише на території України у будь-якому сервісному центрі ПФУ.  

«Якщо людина, яка займається похороном, хоче отримати допомогу на поховання, то їй потрібно в Україні звернутися особисто до будь якого сервісного центру обслуговування громадян ПФУ, незалежно від того, де померлий пенсіонер перебував на обліку. Тому не обов’язково їхати до Харківської області. При собі мати оригінал свідоцтва про смерть або інший документ про смерть пенсіонера, легалізований відповідно до законодавства іноземної держави. Він має бути перекладений і завірений апостилем», - повідомили в ГУ ПФУ в Харківській області. 

 Також отримувачу допомоги треба мати при собі: документ, що посвідчує його особу, податковий номер, заяву на виплату допомоги на поховання. Оскільки виплата допомоги на поховання проводиться шляхом зарахування коштів на поточний рахунок заявника в уповноваженому банку, то до документів надають ще й реквізити свого поточного рахунку в банку. 

«Але обов’язково це має бути рахунок заявника, а не його родичів чи інших осіб, номер банківської карти заявника, куди будуть перераховані гроші», -  уточнили в Пенсійному фонді. 

Варто знати, що термін звернення за допомогою на поховання необмежений.  

 

Галина Половик

Також читайте: