Пенсії по-харківськи: сучасний підхід

2805
Запускаються «електронні» пенсії.

З 1 січня 2016 року в рамках пенсійної реформи в Україні почнеться впровадження централізованої системи призначення та виплати пенсій (ЦСПВП) на базі електронної пенсійної справи. Про це повідомляють в Пенсійному фонді.

«Єдина ЦСПВП дозволить обслуговувати людей за лічені хвилини. Автоматизована обробка даних і документів покликана зробити послуги фонду максимально доступними для всіх громадян, незалежно від місця їх проживання, надавати послуги онлайн, мінімізувати час обслуговування», - відзначають експерти.

На думку фахівців, нововведення дозволить уникнути впливу людського чинника при призначенні пенсій і сприятиме зменшенню паперового документообігу.

«Зменшиться паперова тяганина, та як же. У нас завжди тільки обіцяють, а потім все одно просять оформляти і по-новому, і по-старому. Начебто, як і нововведення є, а люди все одно до нього не звикли. Або всім принесуть пенсію, а у тих, у кого в електронному - ні», - поділилася з «ГХ» пенсіонерка Марина Миколаївна.

Для призначення пенсії людині необхідно буде подати співробітникові Пенсійного фонду оригінали паспорта, трудової книжки та інших необхідних документів, які відсканують і на їх підставі сформують електронну пенсійну справу.

Електронну заяву про призначення пенсії буде заповнено і роздруковано співробітником пенсійного фонду, а людина, якій будуть нараховувати пенсію, тільки поставить на заяві свій підпис.

Причому, працівники Пенсійного фонду не виключають можливості, що пенсіонери зможуть у будь-який час ознайомитися з даними своєї пенсійної справи через Інтернет.

«Інтернет - це звичайно добре. А що робити тим, хто не може ним користуватися?! І взагалі я не довіряю цим технологіям», - розповів «ГХ» пенсіонер Віталій Лукич.

За даними ГУ Пенсійного фонду України в Харківській області, всього в Харківському регіоні отримують пенсії 903 тисячі людей.

Також читайте: