Опалювальний сезон-2015. Приховані загрози

3694
Експерти прогнозують комунальну катастрофу.


Шанси замерзнути нинішньою зимою для українців підвищуються з кожним днем. Як відомо, запаси вугілля і газу формуються влітку. Однак запасати паливо ні Міненерго, ні «Нафтогаз України», схоже, не збираються. Особливо гостро стоїть питання з газом: щоб батареї були гарячими, до жовтня в підземних сховищах повинно бути мінімум 19 мільярдів кубів. На даний момент блакитного палива всього 12 млрд кубів. Запаси вугілля складають 1,6 млрд. т (нестача становить 3 млрд. т).

Кабмін уже доручив Міносвіти і Мінохоронздоров'я розглянути можливість збільшення строків осінніх і зимових канікул, а МОЗ та Мінрегіон ініціюють зниження мінімально допустимої температури в квартирах в зимовий період. Таку пропозицію винесено в урядовий антикризовий план по енергетиці.

Зокрема, в запропонованому Кабміну документі наголошується, що «з початком сезону системи централізованого опалення повинна працювати в режимі 16 градусів».

У разі кризи експерти радять поступово знижувати температуру в житлових приміщеннях до 10-12 градусів. При цьому просять не включати обігрівачі - щоб не було навантажень на електромережі.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав співвітчизників «провести енергетичну модернізацію»: утеплювати будинки, міняти в них котли і оформляти субсидії для оплати ЖКГ.

Однак чиновники з оптимізмом рапортують про підготовку регіонів до початку опалювального сезону.

Так, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін повідомив, що в області підготовка йде навіть з випередженням графіка.

«Моїм розпорядженням створено обласний антикризовий енергетичний штаб, а, крім того, комісія з перевірки стану готовності до осінньо-зимового періоду, - повідомив губернатор. - Роботи плануємо завершити до 1 жовтня і саме в цей день почати на Харківщині опалювальний сезон».

Більш детальну інформацію про підготовку регіону до опалювального сезону у профільному Департаменті ХОДА відмовилися надати, посилаючись на конфіденційність інформації та заборону директора департаменту розголошувати її без його відома.

Тим часом як підкреслюють експерти, щоб уникнути провального опалювального сезону, Україні необхідно виділити близько 300 млн доларів для закупівлі близько 4-5 млн тонн вугілля, а також істотно збільшити обсяги закачування європейського газу в сховища. Інакше українські паливні резерви виснажаться вже в жовтні. А якщо холоди розпочнуться раніше, то виснаження відбудеться вже до кінця вересня.

Фото: primgazeta.ru

Також читайте: