Вітчизняні продукти доведеться їсти самим

3152
Українські товари не пускають за кордон.


На Харківщині з січня по листопад минулого року експортні поставки товарів склали 1187800000 доларів. Це на 30,6% менше, ніж за аналогічний період 2014 року. При цьому в 2015 році розмір імпортних надходжень зменшився на 32,7% - до 1187,8 млн доларів.

Про це повідомили в ГУ статистики в Харківській області.

Скорочуються і поставки товарів до країн Європейського союзу. У порівнянні з 2014 роком обсяг експорту в ЄС зменшився в 1,5 рази.

За межі України імпортували найчастіше машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання (26,4%) від загального обсягу експорту області, готові харчові продукти (19,7%), продукти рослинного походження (18,5%).
У загальному обсязі імпорту регіону найбільшу питому вагу припадав на полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них (16,4%), машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання (15,5%), готові харчові продукти (12,6%), мінеральні продукти (11%).

Тим часом, за даними Держстату, за окремими напрямами спостерігалося зростання поставок з України.

Зокрема, в 2015 році в Україні зріс експорт цукру і кондитерських виробів - до 174 млн доларів (у 2014-му було зі 160 млн). Експорт продукції тваринництва зріс з 29 млн доларів до 47 млн.

За словами голови асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алекса Ліссітса, велика рогата худоба поставляли на Близький Схід, до Північної Африки, Азербайджан і країни СНД.

Також в список продуктів, експорт яких в 2015 році збільшився, увійшли тютюнові вироби (346 млн доларів), вата (53 млн доларів) і свинець, а також вироби з нього (23 млн доларів).

Експерти відзначають, що в 2015 році виріс попит на шовк, горіхи, м'ясні продукти, головні убори і синтетичну нитку.

Однак не все так райдужно. Величезні втрати Україна відчула через закриття російських ринків.

Ще в 2014 році в РФ перестали постачати деякі українські продукти. Одним з перших повну заборону на імпорт торкнувся картоплі, в якому знайшли золотисту нематоду. Далі під заборону потрапили українські молочні продукти, у тому числі сири, а також консерви - фруктові, овочеві та рибні. Незабаром в немилість потрапили соки та дитяче харчування.

А з 1 січня 2016 року РФ ввела відносно України продовольче ембарго. Це пов'язано з тим, що Україна приєдналася до санкцій щодо РФ.

Міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко повідомив про готовність припинити експорт.

«У РФ ми експортуємо в основному м'ясо. Якщо буде ситуація, пов'язана з санкціями, то ми готові скоротити частку російської продукції до нуля без особливих наслідків», - сказав він.

Відмовилися від української продукції і в Ізраїлі. Ця країна призупинила імпорт курячих яєць українського виробництва. Таке рішення пов'язане з тим, що в яйцях, які постачали з України, виявилася сальмонела.

Також читайте: