Чи залишать харків'ян на голодному пайку

2708
Прожитковий мінімум має збільшитися.


Київський апеляційний адмінсуд відмовив Кабінету Міністрів у задоволенні скарги Кабміну на рішення суду першої інстанції, яким уряд був зобов'язаний встановити справедливий розмір прожиткового мінімуму.

На думку керівника проекту «Відкритий Суд» Станіслава Батрина, який ініціював даний процес, суди обох інстанцій підтвердили порушення урядом базових соціальних гарантій, передбачених статтею 48 Конституції України.

Як зазначив Станіслав Батрин, таке рішення суду, швидше за все, буде виконуватися примусово.

«Рішення суду набирає законної сили з моменту його проголошення. Ми починаємо готувати документацію для виконання рішення суду і безпрецедентно звертаємося до органів Міністерства юстиції України для його примусового виконання », - повідомив Станіслав Батрин.

Як зазначив Станіслав Батрин, уряд має забезпечити проведення науково-громадської експертизи, переглянути набір продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг і встановити об'єктивний прожитковий мінімум.

«І це має статися ще в 2015 році», - підкреслив Станіслав Батрин.

Нагадаємо, група експертів провела дослідження і з'ясувала, що розмір прожиткового мінімуму в Україні повинен становити більше 7000 гривень. Той мінімум, який сьогодні визначений урядом у розмірі 1 330 гривень, на думку експертів, є порушенням конституційних прав громадян країни.

«Рішення з одного боку правильне, - каже Антон. - Але на мій погляд, якщо встановити прожитковий мінімум близько 7000 гривень, чи вистачить у казні грошей? І якщо не вистачить, які витрати припадуть урізати?»

«Дурниця все це, - сумнівається Олексій. - Потрібно не підніматимуть прожитковий мінімум, а мінімальний розмір оплати праці.

«Наших чиновників самих б посадити на встановлений урядом прожитковий мінімум, - обурюється Марія. - Подивимося, як вони будуть платити комуналку і при цьому виживати. Вважаю, що потрібно законодавчо встановити для них зарплату в розмірі прожиткового мінімуму. Ось тоді він точно збільшиться».

Також читайте: