Чи залишаться харків'яни без гречки

3703
Ціни злетять до небес.

Згідно з прогнозами фахівців, через зменшення посівних площ і несприятливі погодні умови в країні очікується дефіцит гречки, валовий збір якої скоротиться на 14-17% щодо попереднього сезону.

«Через це країна буде змушена перейти на імпорт цього продукту. У нинішньому маркетинговому році з-за кордону необхідно буде ввезти 30-40 тис. Т продукту, а це означає, що імпорт в поточному сезоні може зайняти до чверті внутрішнього ринку», - зазначив директор одного з сільгосппідприємств Ігор Коцел.

Щорічне споживання гречки в Україні становить 155-180 тис. Тонн. Причому, спостерігається тенденція до зменшення через збільшення вартості продукту.

Харківські аграрії зазначає, що ситуація на українському ринку багато в чому залежить від урожаю або неврожай гречки в Росії та Китаї. Але галузева політика української влади має не менше значення: адже в умовах, коли імпортувати просто, а виготовляти все менш вигідно, може піти ланцюгова реакція.

«Не отримають фермери прибуток - менше посіють, менше власного зерна і крупи буде на ринку, це сприяє ще більшому імпорту. Така сьогодні політика влади, що дають квоти на імпорт гречки. Але якщо і далі триватиме імпорт і демпінг, це найсильнішим чином вдарить по вітчизняному виробнику», - пояснили харківські аграрії.

Однак харківські експерти впевнені, що говорити про дефіцит гречки - рано. Все буде залежати від того, яке зерно і в якому обсязі піде на експорт.

«Потрібно пам'ятати, що всі дефіцити, про які говорять в країні - викликані штучним шляхом. Це вигідно підприємствам, які виробляють. Згадайте 2003 рік, тоді ціна гречки від початку збирання до весни подорожчала в чотири рази. Люди в паніці розкупили всю гречку, а потім ціна на неї впала», - розповів «ГХ» провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН Сергій Авраменко.

За словами фахівця, очікується створення штучного дефіциту і подорожчання не тільки на гречку, а й на ярові культури.

Також читайте: