Новий спосіб заощадити на опаленні

3124
За неякісні комунальні послуги можна не платити.


У Харкові опалювальний сезон уже стартував, проте в квартирах багатьох городян тепло досі не з'явилося, або ж температура в приміщенні не відповідає нормативам.

У разі якщо в квартирі холодно, необхідно залишити заявку диспетчеру компанії, яка постачає тепло в будинок, щоб майстер встановив причину неналежною температури в приміщенні.

Крім того, необхідно зажадати письмовий висновок про виявлені причини. Якщо компанія не реагує на заявку, або відмовляється надавати письмовий висновок, то у громадян є всі підстави вважати, що постачальник послуги порушує умови договору.

У такому випадку необхідно скласти претензію, форму якої затверджено постановою КМУ «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» № 630 від 21.07.2005 р.



Документ необхідно скласти у двох примірниках. Їх повинні споживач і представник постачальника (у разі, якщо представник компанії відмовився від підписання акта, документ повинні завізувати не менше двох споживачів).

Акт-претензію повинні розглянути протягом трьох днів, по закінченню яких скаргу споживача задовольняють чи ні. Причину відмови виконавець повинен обґрунтувати. Якщо ж протягом цього терміну споживач не отримав відповідь, то вважається, що постачальник послуги визнав факти, викладені в документі.

У цьому випадку у споживача є всі підстави для того, щоб звернутися до суду і вимагати, щоб теплопостачальник включив опалення та справив перерахунок за послугу.

До слова, згідно з українським законодавством в квартирах в опалювальний період температура не повинна бути нижче +18 градусів, а в кутових - не нижче +20 градусів. Якщо в приміщенні холодніше, то за тепло можна платити менше.

За кожен градус відхилення від санітарної норми (в межах від +18 до +12 градусів у житлових приміщеннях і від +20 до +14 градусів - в кутових кімнатах) знижка за комунальні послуги становить 5%. У разі якщо температура в приміщенні +12 градусів і нижче - за тепло можна не платити зовсім.

Також читайте: