Новий рейтинг Харківщини. Розвиток або профанація

2698
Регіон трохи поліпшив свої показники.


У рейтингу соціально-економічного розвитку регіонів України за січень-вересень 2015 Харківська область посіла четверте місце. Про це йдеться в повідомленні на сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

У списку, складеному відомством, лідирує Київ. На другому місці Дніпропетровська область, на третьому - Київська.

Аутсайдерські позиції зайняли Луганська, Донецька та Тернопільська області.

Оцінка проводилася за шістьма напрямками: відновлювана енергетика та енергоефективність (за цим показником Харківщина посіла 1 місце), ефективність ринку праці (4 місце), фінансова самодостатність і економічна ефективність (7 місце), інвестиційний розвиток і зовнішньоекономічне співробітництво (11 місце), розвиток інфраструктури (16 місце).

Тим часом згідно з рейтингом, раніше складеним виданням «Деловая столица», Харківщина посіла останнє місце. При цьому експерти оцінювали динаміку розвитку областей в економічній, соціальній та гуманітарній сферах по 20-ти показниками.

Зокрема, в листопаді, за даними ГУ статистики в Харківській області, в регіоні кількість безробітних збільшилася на 2911 чоловік. А станом на 1 грудня на Харківщині без роботи виявилося 26239 харків'ян.

Падає і сам рівень життя. Згідно з даними облстату, за перші дев'ять місяців обсяг роздрібної торгівлі в регіоні скоротився на 18,5%. При цьому якщо порівнювати з цінами грудня 2014-го, то вартість товарів зросла на 42,3%, а в порівнянні з цінами листопада 2014-го - підвищення склало 46,6%.

«Харків'яни стали менше купувати рибні консерви (на 35,8%), коньяки (на 34%), фруктово-ягідні консерви (на 28,3%) і борошно (на 22,4%)», - зазначили фахівці.

Втім, це не дивно, адже сьогодні більшості харків'ян ледь вистачає грошей на найнеобхідніше. З початку року в регіоні сильно скоротився рівень реальної зарплати - 25,6%. При цьому борги по зарплаті виросли з 115 до 177,9 млн грн.

«Середня сім'я з трьох осіб платить за комунальні послуги суму, що дорівнює прожитковому мінімуму. І це в умовах інфляційних процесів, які фактично ставлять більшість українських сімей на межу виживання», - кажуть експерти громадської організації «Успішна країна».

При цьому ще в 2013 році за рівнем соціально-економічного розвитку Харківщина займала 4 місце в ТОП кращих регіонів України.

І в той час рейтинг складали за більш ніж 80 показниками - від соціальної та гуманітарної сфери до економічного розвитку і фінансової ефективності.

Також читайте: