Нова трудова повинність: що чекає на харків'ян

3311
Експерти з'ясували плюси і мінуси нового Трудового кодексу.


Новий Трудовий кодекс, прийнятий Верховною Радою в першому читанні, розширюючи права найманих робітників в одних пунктах, істотно обмежує їх по інших.

Основні відмінності від колишнього закону стосуються прийому на роботу та звільнення, тривалості робочого тижня, відпустки та розміру оплати понаднормових. Укладення договору при прийомі на роботу, раніше вироблене за погодженням сторін, тепер стає обов'язковим.

Роботодавець не матиме права вимагати проходження випробувального терміну при прийомі на роботу вагітних жінок.

До причин звільнення додаються також розголошення комерційної таємниці, грубе порушення правил техніки безпеки, низька кваліфікація.

Тривалість трудового тижня відтепер не буде перевищувати 40 годин (для шкідливих виробництв - 36). Понаднормові будуть оплачуватися не в подвійному розмірі, як зараз, а в потрійному.

Також у новому кодексі спеціально вказується, що чоловіки і жінки повинні отримувати в рівних умовах рівну зарплату (у чинному кодексі статевий поділ найманих працівників відсутня). Збільшиться і тривалість відпустки - з 24 до 28 днів. А обідню перерву повинен бути не менше 30 хвилин, але не більше 2:00. Дозволяється спостерігати за роботою співробітників за допомогою відеокамер. При цьому керівники повинні повідомити працівників про спостереження.

Однак, на думку представників профспілкових організацій, при певних перевагах новий кодекс містить норми, які можуть істотно погіршити становище працівників.

Зокрема, обов'язковість укладення договору чревата тим, що роботодавець буде наполягати на тому, щоб документ підписувався на певний строк, після закінчення якого працівника можна звільнити. Роботодавець також зможе звільняти без попередження, без узгодження з профспілками одиноких матерів, у яких діти у віці до 15 років.

Експерти не виключають, що у разі ухвалення нового Трудового кодексу в Україні може початися загальнонаціональний страйк, і висловлюють надію, що до другого читання всі норми нового Трудового кодексу, які обмежують права людей праці, будуть видалені. Або ж, принаймні, переписані.

«Ми повинні враховувати, що цей Трудовий кодекс - це дуже важливий документ, і він відіб'ється на житті кожного українця. Тому перед тим, як його приймати, особливо в такій недопрацьованою редакції, яка дає перевагу роботодавцю над працівником, треба провести широке громадське обговорення, залучити всі сторони соціального діалогу», - упевнений експерт з питань соціальної політики, народний депутат 6-го і 7 го скликань Андрій Павловський.

Також читайте: