Харківських пенсіонерів залишать без копійки

4201
Новації уряду вдарять по старикам.


В уряді мають намір переглянути принцип перерахунку пенсій. Так, з січня 2016 пенсії стануть розраховувати тільки виходячи із суми заробітку, нарахованого після 1 січня 2004 року - коли почав діяти реєстр обліку страхових внесків до Пенсійного фонду.

На даний момент майбутній пенсіонер має вибір: подавати чи ні до Пенсійного фонду дані про свій заробіток за будь-які п'ять років поспіль до 2004 року. Подавати такі дані вигідно, якщо заробіток істотно перевищував середню зарплату по країні в той період, тоді пенсія виявиться більше.

Таким чином, якщо у пенсіонера була висока зарплата, і пенсіонер, згідно законодавству, мав право на отримання більш високої чесно заробленої пенсії, то тепер він цього права може бути позбавлений.

Також в Україні можуть зникнути з ужитку і трудові книжки. Про те, що їхня ера добігає кінця, заявляв ще міністр економіки Айварас Абромавічус. За словами міністра, вже підготовлено пакет документів, який повинен внести зміни до 22 закону і сотні нормативних актів. І якщо в Мінсоцполітики, Пенсійному фонді та інших структурах влади ідею схвалять, а Верховна Рада за це проголосує, то завдання буде реалізована вже в середині 2016 року.

У Кабміні впевнені, що боятися нічого. «Весь цивілізований світ живе без трудових книжок», - заявляють чиновники.

Тим часом міністр соцполітики Павло Розенко заявив, що відмова від трудових і введення електронних реєстрів потрібно проводити поступово.

«Будь-яке віялове відключення електроенергії або апаратний збій можуть призвести до колапсу системи, застопоривши процес прийняття на роботу та звільнення тисяч чоловік, виплату зарплат і пенсій», - зазначив Розенко.

Як зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, такі новації уряду боляче вдарять по пенсіонерах, і в першу чергу по людям, які працювали на шкідливих виробництвах, а також жінкам.

«Ми пам'ятаємо, що жінки працюють і при цьому йдуть у декретну відпустку. Для жінки буде дуже важко розрахувати стаж без цього документа. Зараз у роботодавця є ваш ідентифікаційний код, а в 90-ті цих паперів не було, а жінка пішла в декрет. Формально стаж вважається, але як це довести без трудової книжки?» - говорить Олександр Охрименко.

Без трудової книжки людям старшого покоління буде важко довести, що вони працювали на шкідливих виробництвах.

«Людині покладена пенсія і пільги, але як це довести без трудової книжки? Нинішня система є і працює. Якщо ви хочете запровадити єдиний державний реєстр, то потрібно зібрати всю інформацію з цих книжках і тоді людина без проблем оформить все, що потрібно », - пояснив економіст.

У Департаменті праці та соціальної політики Харківської міської ради відзначили, що про 100% роботі реєстрів можна буде судити не раніше 2035 року.

«У жінок обов'язковий страховий стаж - 30 років, а у чоловіків - 35. Порахуйте самі, якщо персоніфікований реєстр працює тільки з 2000 року, значить, про те чи зможе він повністю замінити трудові книжки, можна буде судити починаючи з 2 035 року», - говорить директор Департаменту Лариса Болгова.

Також читайте: