Нерівна боротьба. Ціни йдуть далеко вперед

2658
Зарплати харків'ян не встигають за зростанням цін.


З початку року в Україні знову зросли споживчі ціни. Про це свідчать дані Державної служби статистики.

За даними відомства, подорожчали овочі і фрукти. Зокрема, у порівнянні з 2014 роком борщовий набір подорожчав на 273%. Так, капуста в порівнянні з 2014-м подорожчала в чотири рази, морква і цибуля - втричі, буряк - в 2,5 рази, картопля - на 67%. За січень 2016 року ці овочі додали в ціні ще 12-15%. В цілому ж протягом 2015 року продукти подорожчали на 70%.

За словами директора «Економічного дискусійного клубу» Олега Пендзина, змінилася і структура споживання. За словами експерта, через подорожчання українці стали купувати менше м'яса і молочних продуктів, і більше - хліба.

«Більше не купуємо йогурти і сирні десерти - дуже дорого, - каже Марина. - М'ясо тільки у свята. Схоже, з нинішніми цінами скоро і гречка перейде в розряд делікатесів».

«Середня зарплата в Україні не дотягує і до двохсот євро. Мінімальна зарплата - 57 євро. Уряд повинен вжити термінові заходи для захисту населення. Потрібно контролювати ціноутворення хоча б на найважливіші соціальні продукти», - впевнений Олег Пендзин.

Українці чекали зниження цін на продукти після введення ембарго з боку Росії, однак вітчизняні товари і не думають дешевшати.

«Ми багато чого поставляли в Росію, тому ці товари, залишившись в Україні, впали б у ціні, але виробники замість цього просто скоротили виробництво», - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Зокрема, на Харківщині у січні-лютому цього року на 54% знизилося виробництво яєць. Про це повідомили в ГУ статистики в Харківській області. При цьому в регіоні виробництво м'яса збільшилось на 10,2%, а молока - на 1,9%.

Крім продуктів, левову частку доходів українців сьогодні «з'їдає» комуналка. За минулий рік тільки ціна опалення зросла на 80%. Крім цього більш ніж в два рази подорожчав газ.

Цікаво, що в кінці минулого року глава Мінфіну Наталія Яресько обіцяла, що в 2016 році рівень інфляції не перевищить 12%. Однак реальність виявилася суворішою: за даними аналітиків, вже зараз інфляція перевищує заплановані показники.

Також експерти прогнозують новий виток зростання цін.

«Не бачу жодного чинника для зниження цін, - говорить Олександр Охрименко. - У цьому році заплановано чергове двократне підвищення цін на електроенергію, а оскільки наша економіка дуже енергозатратна, то подорожчає все».

Також читайте: