На Харківщину можуть повернутися віялові відключення

2792
Експерти прогнозують, що новий опалювальний сезон стане черговим випробуванням для електроенергетики України.


До початку опалювального сезону залишається три місяці. За цей час фахівці, відповідальні за сферу ЖКГ, мають відремонтувати кілька тисяч котелень, замінити сотні кілометрів електромереж та підготувати до роботи і пікових навантажень численні теплові пункти.

Зокрема, у Харкові готовність житлового фонду міста до наступного опалювального сезону становить 60%.

Як повідомив директор Департаменту житлового господарства Роман Нехорошков, вже виконана велика частина робіт, які пов'язані з підготовкою систем центрального опалення, гарячого водопостачання, водовідведення, холодного водопостачання, електрощитових і внутрішньобудинкових електромереж. В цілому паспорти готовності до опалювального сезону отримали близько 4,5 тис. будинків комунальної форми власності.

А з вересня, за словами Романа Нехорошкова, планується засклити вікна, відремонтувати двері в під'їздах, підвальних і горищних приміщеннях в 1700 будинках.

В цілому ж на Харківщині показник підготовки складає 50%. За інформацією заступника голови ХОДА Євгена Шахненко, до початку опалювального сезону підготовлено 51,4% житлових будинків, 63% загальноосвітніх і 64,4% дошкільних навчальних закладів; 56,6% котелень, замінено 50,2% із запланованих теплових мереж.

Тим часом прогнози експертів далеко не райдужні. Зокрема, неодноразово зазначалося, що зроблених на зиму запасів вугілля на теплових електростанціях вкрай мало, а грошей на його закупівлю немає. І експерти в один голос запевняють, якщо ситуація не зрушиться з місця, то навіть віялові відключення цілих регіонів не врятують енергетику від колапсу.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, повноцінно підготуватися до опалювального сезону заважає низький рівень розрахунків споживачів за природний газ та електроенергію. За даними Міненерго, генеруючі компанії розраховуються за спожите паливо всього на 57%, промисловість платить не більше 72%, населення - близько 78%, а комунальна теплоенергетика - 77%.

На 1 червня загальний борг ДП «Енергоринок» перед генеруючими компаніями, з урахуванням старих боргів, вже перевищив 23,9 млрд грн. Про яку підготовку до зими може йти мова з такими боргами? Фахівці запевняють, що зимових аварій не уникнути, адже запас міцності обладнання давно перевалив за допустиму межу.

Як завжди, в числі найбільших боржників - підприємства теплокомунального господарства (ТКГ), борг яких у загальній структурі склав майже 32%. Це говорить про те, що нові тарифи на комунальні послуги для населення виявилися непідйомними, а обіцяна урядом програма субсидування не працює.

Теплопостачальні підприємства не знають, як їм впорається з багатомільярдними боргами, і чекають колапсу галузі. Теплоенергетики звинувачують владу, недалекоглядна політика якої призвела до відсутності економічно обґрунтованих тарифів на тепло.

За словами президента міжгалузевої Асоціації «Укртеплокомуненерго» Арсентія Блащука, значною проблемою є відсутність виплат різниці в тарифах. «Держава покриває різницю між нашими витратами фактичними і закладеними в тариф. Цього року тарифна різниця ще не виплачувалася, і так постійно: про ці виплати згадують тільки в кінці року. У результаті ми весь рік збиткові, а в 4 кварталі за рахунок різниці демонструємо прибуток, в результаті ми платимо податок, а також авансовий платіж на наступний рік», - сказав Арсентій Блащук.

Традиційно на складах теплових електростанцій (ТЕС) до початку осінньо-зимового максимуму навантажень запасали не менше 3,5-4 млн тонн вугілля. Але цього року грошей на закупівлю таких обсягів у енергетиків не вистачить.

Накопичених запасів вугілля недостатньо, а якщо похолоднішає - вони згорять дуже швидко. І щоб врегулювати дисбаланс попиту і пропозиції, доведеться відключати споживачів. Як відзначають експерти, віялові відключення можуть початися вже з приходом першого похолодання.

Не краща ситуація і з газом - до середини липня в підземні сховища закачано 12,3 млрд кубометрів, хоча до опалювального сезону потрібно запасти 19 млрд. Технологічно це можливо, а от де взяти кошти?

Це не кажучи вже про те, що Харківщина - в числі найбільших боржників перед НАК «Нафтогаз України». Прострочена заборгованість регіону за спожитий природний газ у 2015 році становить 251 мл. грн.

Великий борг перед НАК у ТЕЦ-5: сума простроченої заборгованості за 2015 рік становить 258 млн грн (рівень розрахунку 0%). Сумарна ж прострочена заборгованість ТЕЦ-5 перед «Нафтогаз України» - 711 млн грн.

Також читайте: