На Харківщині збудують ГЕС

3189
Будівництво планують розгорнути на Печенізькому гідровузлі.


Як повідомив директор Департаменту комунального господарства Харківської міськради Віктор Кітанін, цей проект планується реалізувати в рамках державної програми розвитку альтернативної малої енергетики. Малу ГЕС хочуть побудувати, щоб максимально використовувати гідроенергетичний потенціал Печенізького водосховища для виробництва електроенергії.

В даний час виконано обґрунтування технічного завдання для проектування будівництва малої ГЕС із застосуванням інноваційних технічних рішень. Ведеться пошук інвестора проекту.

Крім того, міська влада в черговий раз звернеться до Кабміну з проханням виділити з Держбюджету 40 млн грн. на прокачування води з Дніпра в Краснопавлівське водосховище.

За словами Віктора Кітаніна, об'єм води у водосховищі різко зменшився: рівень знизився більш ніж на 2 м, проте наявних запасів вистачить до кінця грудня.

Крім того, чиновник зазначив, що згідно з прогнозами синоптиків температура повітря буде і далі підвищуватися, що негативно позначиться на якості води. Вона буде прогріватися, випаровуватися, і до того ж збільшиться кількість водоростей, що призведе до зниження якості питної води і додаткових витрат КП «Харківводоканал» на її очищення.

«Для того щоб перейти на якість води за санітарними нормами, йдуть додаткові витрати підприємства. Ми вже три рази направляли листи за підписом міського голови на попереднього, чинного губернатора, які потім йшли в Кабмін, але до сьогоднішнього дня, незважаючи на обіцянки, результату немає. Прокачування води необхідне з метою поліпшення якості води та промивання річки Сіверський Донець. Адже паводку немає, і єдина можливість промити русло річки - це прокачати воду через Краснопавлівське водосховище, щоб поліпшити стан води і поглибити русло», - зазначив Віктор Кітанін.

Фото: clubs.ya.ru

Також читайте: