Молока стає менше. Чи вистачить його харків'янам

2020
«ГХ» з'ясував, що чекає любителів молочних продуктів.

Виробництво молока в країні поступово скорочується. Згідно з даними офіційної статистики, Україна в 2014 році скоротила виробництво молока на 0,5% - до 11130000 тонн (без урахування Криму і зони АТО).

При цьому варто зазначити, що в першому півріччі поточного року падіння обсягів виробництва тільки посилилося. У порівнянні з минулим роком молока вироблено менше на 5196000 тонн, або на 4,5%.

За даними фахівців, спад виробництва в першу чергу відбувається за рахунок скорочення поголів'я великої рогатої худоби. Так за перше півріччя чисельність корів по Україні скоротилася на 6,4% і склало 2272000 голів.

На 1 вересня поточного року в Харківській області корів налічувалося 92,4 тисячі голів, що в порівнянні з минулим років менше на 1%.

Не останню роль у виробництві молочної продукції грає зниження купівельної спроможності і падіння експорту.

«По молоку у нас є спільне очікування зменшення виробництва на 5,5%. Але ми бачимо, в тому числі, через рівень доходів населення, що населення зменшує споживання молочних продуктів. І якщо подивитися по цифрах, то ми бачимо, приблизно на 6% зменшується споживання саме по молоку», - зазначив міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко.

Варто відзначити, що згідно з даними Державної статистики, ціни на молоко за перші шість місяців зросли на 9,3%, а на тверді сири - на 15%.

При цьому, кажуть фахівці ГУ статистики в Харківській області, у регіоні відзначається збільшення виробництва молока за перші вісім місяців поточного року на 22,3%. За січень-серпень було вироблено близько 22 тисяч тонн. А ось виробництво сиру в регіоні зменшилася на 8,8%. За перші 8 місяців було вироблено 8 674 тонн сиру.

Також читайте: