Малий бізнес буде працювати за старими правилами

2446
Підприємцям дозволили не використовувати касові апарати.


Президент України Петро Порошенко підписав закон № 1088 про внесення змін до закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Документ дозволяє не встановлювати касові апарати тим підприємцям, оборот яких не перевищує мільйона гривень на рік. За словами експертів, під послаблення потрапили всі підприємці, які відносяться до першої групи платників єдиного податку, а також частина тих, хто відноситься до другої групи.

До підприємців першої групи відносяться роздрібні торговці на ринках або ті, хто надають побутові послуги і не мають права наймати працівників. А ось до другої групи відносяться вже бізнесмени з кількістю найманих працівників до 10 осіб.

Згідно із законодавством, до другої групи відносяться бізнесмени, чий оборот не перевищує 1,5 млн грн. на рік, а обмеження по касових апаратах встановлено на рівні 1 млн. грн. Тобто «єдинники» другої групи з оборотом від 1 до 1,5 млн грн. повинні будуть обзавестися касовими апаратами.

Також в обов'язковому порядку ними повинні користуватися ті, хто торгує пивом, оскільки воно стало підакцизним товаром. Крім того, касові апарати повинні бути у фінансових установ, які займаються переказом коштів, прийомом платежів, поповненням рахунків і обміном валют.

На думку голови профспілки підприємців Харкова Олександра Шармара, даний законопроект хоч ненабагато, але полегшить життя харківських підприємців.

«Це спроба зберегти хоч якусь частину малого та середнього бізнесу», - зазначив Олександр Шармар.

Також читайте: