Лікарська плутанина: що чекає харків'ян

2770
На фармацевтичному ринку грядуть зміни.


У вересні 2014 року Кабінет Міністрів прийняв постанову про створення Державної служби лікарських засобів і контролю за наркотиками шляхом злиття двох відповідних служб. У результаті нова служба досі не створена, а Держслужба з ліцензування лікарських засобів з 26 серпня 2015 припинила свою діяльність.

Про це розповів директор ВГО «Аптечна професійна асоціація України» Володимир Руденко.

«Нова служба не створена, і на фармацевтичному ринку стався, можна сказати, колапс, - підкреслив Руденко. - Тому сьогодні неможливо відкриття нових аптек, аптечних складів і нових видів виробництва, а також імпортувати ліків, у яких закінчується ліцензія».

За словами Володимира Руденка, учасники фармринку звернулися до МОЗ та Кабінету Міністрів, щоб повернути хоча б тимчасово функції ліцензування Держслужбі з лікарських засобів.

«Поки не створена нова служба, хтось повинен виконувати її функції», - говорить директор асоціації.

У підсумку повноваження по ліцензуванню Кабмін закріпив за Державною службою з лікарських засобів. Це стосується госпдіяльності з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі та імпорту лікарських засобів. Відповідну постанову №829 оприлюднено на сайті уряду.

Тим часом сьогодні через девальвацію національної валюти і відповідного зростання цін у більшості громадян сьогодні вистачає коштів лише на найдешевші таблетки першої необхідності.

«Купівельна спроможність на товари першої необхідності, в тому числі і ліки, - чутливий показник. Люди стали витрачати менше грошей на ліки, - каже народний депутат, член комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО і людей з інвалідністю, екс-гендиректор фармацевтичної фірми «Дарниця» Гліб Загорій. - Приходячи в аптеку, люди часто запитують, що можна придбати того ж якості, але дешевше».

Також Гліб Загорій акцентував увагу на тому, що сьогодні в Україні необхідно ввести тимчасовий мораторій на телевізійну рекламу. За словами нардепа, це повинно трохи знизити вартість препаратів.

«Будь-який виробник закладає у вартість ліків витрати на рекламу. Є випадки, коли близько 30% аптечної ціни медикаментів - це вартість реклами по телевізору, - говорить Гліб Загорій. - Уявляєте, як можна здешевити препарати? Навіть якщо не здешевити, то хоча б не збільшувати ціну».

У той же час на Харківщині фармвиробники пообіцяли знизити ціни на свою продукцію.

Про це йдеться в Меморандумі, підписаному Харківською облдержадміністрацією та виробниками лікарських засобів.

Як зазначив після підписання документа віце-губернатор Михайло Черняк, після цього ціни на вітчизняні лікарські препарати впадуть, в результаті чого медичні заклади області і жителі регіону отримають якісні та доступні ліки.

«Наші заводи випускають препарати досить високої якості, їх виробництво відповідає всім нормам і стандартам, ліцензійним умовам, всі препарати сертифіковані за міжнародними стандартами. Споживач помітить різницю тільки в ціні - вітчизняні дешевше. Ціни знизяться на 25-30% », - каже директор Державного оптово-роздрібного підприємства« Обласний аптечний склад »Андрій Бакаєв.

Також читайте: