Хто з харків'ян залишиться без світла

3481
Електрика можуть відключити за борги.

Ті, хто не заплатять за використану електрику за лічильником, залишаться без світла. Про це повідомляють у «Харківобленерго». Причому щоб залишитися без електрики, не обов'язково потрібно накопичити величезний борг.

«Згідно з правилами користування електроенергією не передбачена сума заборгованості, за яку компанія-постачальник може вимкнути споживачам електроенергію», - розповів «ГХ» керівник прес-служби «Харківобленерго» Володимир Скічко.

Деякі харків'яни пояснюють, що схема відключення у співробітників РЕЗ часто дає осічку.

«На початку цього місяця до мене в черговий раз прийшли з таким листком. У мене все давно сплачено, а мені сунуть, мовляв, підпишіть, ми до вас приїдемо світло обрізати. Я просто виставила «гостя» за двері, щоб вони пішли і ще раз перевірили свої дані. Просто вони друкують листочки відразу і разом з квитанціями за світло і приносять. До мене кожен місяць так ходять », - розповіла« ГХ »харків'янка Лариса.

«Раз приїхали вже відключати. Я вибігла з квитанцією про оплату і махаючи їй почала викликати міліцію, так як вже була така ж ситуація: Відключили, а потім довелося за свої гроші підключати назад. Просто вони нібито квартири переплутали і відключили не ту людину », - зазначила Олена.

За словами фахівця, якщо споживач не оплатив послугу протягом 10 днів після терміну, зазначеного у квитанції, компанія направляє попередження про відключення електрики. Варто відзначити, що попередження віддається під підпис прямо в руки господареві квартири чи проживає в ній.

Щоб боржник не залишився без світла, говорить Володимир Скічко, у людини є 30 днів для оплати по заборгованості. Після цього терміну компанія має право відключити боржника від мережі. Однак припиняти енергопостачання споживачеві заборонено перед вихідними та святковими днями.
Як зазначає Володимир Скічко, існує можливість погашення заборгованості поетапно. Для цього потрібно надати підтверджуючу неплатоспроможність в РЕМ.

«Споживачеві потрібно звернутися в РЕМ з заявою відстрочити оплату. Компанія може розрахувати графік сплати боргів на основі довідки, що підтверджує неплатоспроможність споживача, з урахуванням того, що всі поточні оплати будуть проходити вчасно », - зазначив експерт.

Після оплати заборгованості, електрика відновлять протягом 3 днів (у містах) і 7 днів (у селах). При цьому, підкреслює Володимир Скічко, потрібно не тільки сплатити борги, але і вартість повторного підключення, а також збитки, які поніс енергопостачальник.
За підрахунками фахівців, ці суми можуть становити від 100 до 400 гривень.

Також читайте: