Комунальну сферу Харкова очікує колапс (ФОТО)

3534
Харків'яни масово відмовляються оплачувати комунальні послуги.


Тільки 21,5% харків'ян будуть повністю оплачувати послуги ЖКГ у разі, якщо тарифи будуть підвищені. Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного харківською філією Інституту Горшеніна.

При цьому, згідно з соцопитуванням, 11,4% респондентів не збираються платити комунальникам зовсім, а 41,8% городян планують частково оплачувати послуги ЖКГ.

Сьогодні лише 39,6% харків'ян задоволені якістю житлово-комунальних послуг. Третина городян (32,7%) дотримуються протилежної думки, а 27,7% респондентів задоволені наданими послугами лише частково.

Багато нарікань у харків'ян викликає якість водопровідної води.

«У нас в кранах тече вода, яка вважається питної. Відповідний ГОСТ був затверджений ще в 1972 році, - говорить голова Харківської обласної громадської організації «Самопоміч» Тарас Ситенко. - Зрозуміло, що він давно втратив актуальність. Навіть наша санстанція винесла вердикт, що це вода не питна, а технічна, яка, згідно з нормативами, повинна коштувати дешевше».

Багато нарікань викликає і якість труб, по яких тече вода. У Харкові за останні 20 років поміняли тільки 5% труб. Вік інших труб давно перевалив за 30-ти, а то й 50-річний рубіж.

«При цьому в тариф закладено норму амортизації водопровідних мереж, - каже Тарас Ситенко. - Тобто ми оплачуємо їх своєчасний ремонт. Однак чому мережі вчасно не ремонтуються, і куди в такому випадку діваються гроші, закладені на ці цілі в тарифі, залишається тільки здогадуватися».

«Крім того, у нас взагалі відсутня прозорість формування тарифів», - переконаний Тарас Ситенко.

За його словами, перевірити складники ціноутворення тарифів можуть незалежні експерти. Однак це виллється в відчутну суму - 50-60 тисяч доларів.

Зайнятися тарифами може і Антимонопольний комітет України. Депутати об'єднання «Самопоміч» вже збирають підписи для звернення до АМК, щоб він втрутився в ситуацію і перевірив ціноутворення всіх складових тарифу.

Також читайте: