Як харків'яни рятуються від кабальних тарифів

3790
У країні діє держпрограма по енергоефективності.

Сьогодні 80% багатоповерхових будинків потребує модернізації в тому чи іншому вигляді (всього їх в Україні - 250 000, а це 47% житлового фонду країни). За словами фахівців, технічний стан будинків призводить до неефективного споживання великої кількості ресурсів. Нагадаємо, що Україна входить до десятки найбільш енергоємних економік світу. Середні показники споживання енергії тут в 3 рази вище, ніж у країнах Європейського Союзу.

У країні діє державна програма підтримки населення для впровадження енергоефективних заходів. Зі старту програми в жовтні минулого року населення України взяло майже 37,932 тис. Кредитів на загальну суму 634,7 мільйонів гривень.

За словами експертів, у даної програми існує ряд мінусів.

«Ще не всі банки правильно формують реєстр кредитів. Не завжди вони вказують, яке саме обладнання було придбано. Програмою чітко визначено перелік обладнання та матеріалів, що підпадають під компенсацію: якої марки мінеральна вата, яке вікно, вид лампочок», - пояснює координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі Опора Тетяна Бойко.

Якщо банк неправильно заповнив документи на компенсацію, каже експерт, то затримки щодо відшкодуванню становлять від декількох тижнів до декількох місяців, що відразу в кілька разів збільшує суму відсотків по кредиту. Ще одна проблема, з якою зіткнулися споживачі - обладнання та матеріали, які держава не вважає енергоефективними. Якщо громадяни набували в кредит, наприклад, однокамерное вікно, яке не передбачено в переліку енергоефективних засобів, то на нього не поширюється державна компенсація. До того ж Держенергоефективності постійно переглядає перелік обладнання, за якими можуть надавати державні компенсації. Як правило, він просто розширюється, але споживачам варто простежити, чи не було конкретне обладнання виключено з даного списку. Також фахівці стурбовані, що якщо вчасно не будуть прописані джерела фінансування на 2016 рік, то позичальники, які візьмуть кредити в кінці 2015-го, не дочекаються компенсації.

За результатами опитування "ГХ", більшість харків'ян вважають, що дана програма не що інше як джерело для відмивання грошей. Так вважає 64% опитаних. Ще 27% говорять, що програма - не працює; 4% вважають, що кредіти доступні не кожному і тільки 6% сказали, що проект працює і навіть допомагає економити.

Багато харків'ян вирішили не сподіватися на державні програми і рятуються від кабальних тарифів власними методами. Детальніше читайте тут.

Також читайте: