Харківським автомобілістам доведеться розщедритися

3796
На міських автозаправках подорожчав скраплений газ.


Ще кілька тижнів тому скраплений газ на заправках продавався в межах 8 грн/л. Днями цінники подолали позначку 10 грн / л і впевнено продовжують рости.

«Буквально пару тижнів тому заправлявся, газ був по 8 грн/л, сьогодні дивлюся - вже майже 11 грн/л», - обурюється харків'янин Андрій.

За словами представників паливних компаній, зростання цін пов'язане з тим, що з початку жовтня російські постачальники скоротили обсяг поставок палива українським покупцям.

«Зростання цін пов'язане з блокуванням поставок газу з Росії, - говорить президент Асоціації« Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України »(ООРНУ) Леонід Косянчук. - Раніше багато газу надходило до нас якраз з РФ, а зараз поставки нафтопродуктів, включаючи скраплений газ, залізничними партіями заблоковані».

Крім того, на початку жовтня «Роснефть» знизила, а з минулого тижня і зовсім перестала поставляти в Україну дизельне паливо. Припинення поставок ДТ постачальники аргументували забороною російської влади на експорт нафтопродуктів, які можуть використовуватися українською армією.

«В результаті цього ціни на дизельне паливо різко зросли, - каже український експерт енергетичного ринку Дмитро Марунич. - Що стосується газу, то альтернативні джерела імпорту дорогі, а внутрішнього виробництва недостатньо для задоволення попиту».

На думку аналітиків, з урахуванням невеликих запасів палива у продавців і обмежених поставок з Росії найближчим часом скраплений газ в Україні продовжить дорожчати.

Також читайте: