Харківський завод опинився в епіцентрі скандалу

3172
Промисловим гігантом займеться поліція.


Керівництво ДП «Електроважмаш» звернулося із заявою до Національну поліцію. Дирекція заводу попросила розібратися, на якій підставі в Єдиному держреєстрі підприємств та організацій України керівником підприємства значиться його екс-директор Володимир Глушаков.

Його відсторонили від посади через виниклого конфлікту щодо незаконних схем виведення з підприємства коштів через «компанії-прокладки».

З 22 січня в.о. директора ДП «Електроважмаш» є Дмитро Костюк, який обіймає цю посаду згідно з наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Проте екс-керівник підприємства вирішив не здаватися. Вдень 19 січня колишній директор заводу спробував отримати контроль над підприємством, куди увірвався з групою озброєних людей.

Як пізніше повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус, контроль над ДП «Електроважмаш» вдалося відновити.

За даними відділу комунікацій ГУ Нацполіціі в Харківській області, заяву дирекції підприємства внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, і вже ведеться слідство.

Варто відзначити, що хоча ДП «Електроважмаш» відноситься до стратегічно важливих, підприємство знижує обороти виробництва. За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, за січень-вересень 2015 року чистий дохід підприємства склав 1,2 млрд грн., хоча за аналогічний період 2014 завод запрацював 1,5 млрд грн.

В цілому промисловість Харківщини переживає не найкращі часи. За даними ГУ статистики в харківській області, у січні-листопаді 2015 індекс промислової продукції в регіоні склав 85,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Як відзначають фахівці, найгірше ситуація йде в сфері постачання електроенергією, газу та кондиціонованого повітря - тут виробництво скоротилося майже на третину. Найкращі показники традиційно у виробництві хімічних речовин, харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів.

В цілому за минулий рік промислове виробництво в Україні впало на 13,4%.

Тим часом експерти очікують, що в 2016 році промисловість почне рости, і її обсяги можуть збільшитися на 2,5%.

«На даний момент ми чекаємо в 2016 р зростання реального ВВП на + 1,0% р / р і відновлення обсягу промвиробництва на 2,5% р/ р», - йдеться в повідомленні компанії Dragon Capital.

Однак аналітики впевнені, що більшість українських підприємств в 2016 році покажуть стабільне зниження прибутків. Основною причиною експерти називають падінням цін на світовому ринку.

«Єдина галузь, яка може показати позитивний результат - промисловість, пов'язана з військовими замовленнями», - говорить провідний співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин Всеволод Степанюк.

Особливих проблем вітчизняним виробникам додасть і ембарго на постачання товарів з України, яке з 1 січня 2016 року ввела Росія.

«Ембарго Росії може призвести до того, що в Україні залишаться небагато промислові підприємства, а всі інші доведеться закривати. Багато машинобудівних підприємств і так вже закрилися, наприклад, «Південмаш», але тепер доведеться закривати ще, а решті доведеться скоротити обертів. Ми недоотримаємо 3-4 мільярди доларів від зменшення експорту в Росію», - заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

А екс-міністр економіки, фінансовий експерт Віктор Суслов упевнений, що ліквідація режиму зони вільної торгівлі між Україною та країнами СНД боляче вдарить по інвестиційній привабливості нашої країни.

«Раніше Україна могла здаватися вигідною зоною для інвестицій, тому що виробляється в Україні, можна було безмитно поставляти на величезні ринки Росії та інших держав СНД. Закриття режиму зони вільної торгівлі різко знижує інвестиційну привабливість України. Залишиться ще менше шансів на залучення інвестицій», - зазначив Суслов.

Також читайте: