Харківські фермери під загрозою зникнення

2612
Кількість вітчизняних фермерських господарств стрімко скорочується.


У листопаді в населених пунктах України зареєстровано 38,85 тис. фермерських господарств. Про це повідомили в Державній службі статистики.

За даними Держстату, загальна площа земельних ділянок цих господарств становить 4391,9 тис. га, з них під ріллю зайнято 4263,6 тис. га. У середньому на одне господарство припадає 113 га земель сільськогосподарського призначення, з яких 109,7 га - під ріллею.
Зокрема, на Харківщині зареєстровано тисяча двісті шістьдесят чотири фермерських господарств. При цьому на земельні ділянки доводиться 252,4 тис. Га, з них під ріллю - 248,6 тис. га.

При цьому ще рік тому в Україні було зареєстровано 39,428 тис. Фермерських господарств і 4,621 тис. га сільськогосподарських угідь.

Тим часом Міністерство агрополітики розробило проект закону, який передбачає внесення змін до Податкового кодексу в частині режиму сплати податку на додану вартість сільськогосподарськими підприємствами.

Його автори пропонують продовжити діючі пільги з ПДВ ще на два роки. Але натомість господарства зобов'яжуть перераховувати 10% від суми податку до спеціального фонду, з якого планується дотувати ті сегменти аграрного ринку, яким зараз доводиться найгірше.

«Це, в першу чергу, розведення великої рогатої худоби та молочне скотарство, які вже кілька років поспіль переживають системну кризу», - говорить один з розробників законопроекту, народний депутат Іван Мірошниченко.

Також в Мінагрополітики зазначили, що з 1 січня 2016 року планується перевести аграріїв на загальний режим оподаткування: мовляв, це одна з вимог МВФ.

Однак навіть в умовах діючих податкових пільг у сільському господарстві посилюються кризові тенденції. За прогнозами аналітиків, цього року воно піде в мінус на 5-6%, тоді як раніше стабільно було в плюсі. За підсумками другого кварталу поточного року виробництво молока в Україні знизилося на 4,2%, м'яса птиці - на 7,3%, яєць - на 12,9%, а поголів'я великої рогатої худоби зменшилося на 6,5%.

«Ситуація посилюється несприятливими погодними умовами, які призвели до значних втрат посівів озимих зернових культур і в першу чергу пшениці: близько 45% озимих (близько 2,8 млн. Га) не зійшло», - говорить заступник аграрного міністра Ярослав Краснопольський.

За словами харківських аграріїв, в регіоні очікується дуже поганий урожай озимих. Фахівці кажуть, що це пов'язано з недостатньою кількістю опадів.

 «На Харківщині озимими засіяли тільки 50% від запланованого. При цьому 70% озимих знаходяться в незадовільному стані. Найгіршим урожай був в 2003 році, озимі задихнулися під крижаною кіркою. Цього разу урожай буде ще менше », - розповів« ГХ »провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН Сергій Авраменко.

Як зазначає директор Союзу птахівників України Сергій Карпенко, у разі скасування спецрежиму буде ще гірше: у компаній не залишиться грошей на розвиток, що призведе до подальшого зменшення поголів'я та зростання цін на продукцію.

Іван Мірошниченко стверджує, що профільний парламентський комітет готується вже в самий найближчий час сісти за стіл переговорів з керівництвом Мінфіну.

«Ми готові погодитися на скасування спецрежиму з ПДВ для рослинників, але з умовою, що їм повернуть відшкодування експортного ПДВ в автоматичному режимі (до його скасування сума відшкодування за зерновим і олійним складала близько 35-38 млрд. Грн. На рік). Для тваринників ж пільги однозначно повинні залишитися, інакше ми просто знищимо галузь », - каже Іван Мірошниченко.

Також читайте: