Харківські аграрії встановили антирекорд

2809
«ГХ» з'ясував, як пройшла посівна кампанія.

Аграрії всієї країни б'ють тривогу. Через осінню посуху тільки частину полів засіяли озимими культурами - ріпаком, пшеницею і житом. Як розповів перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Ярослав Краснопольський, із запланованих 7,4 млн. га не засіяно тільки 1,1 млн. га полів. За попередніми даними, збиток склав 11 млрд. гривень.

«Тільки через те, що не зійшов або втрачений урожай, ми розуміємо, що це приблизно 11 млрд. гривень вже втратили селяни. Тобто це безповоротні втрати», - зазначив Краснопільський.

За словами харківських аграріїв, в регіоні очікується дуже поганий урожай озимих. Пояснюють, ще ніколи не було такого, щоб 4 місяці поспіль не було дощів.

«На Харківщині озимими засіяли тільки 50% від запланованого. При цьому 70% озимих знаходяться в незадовільному стані. Найгіршим урожай був в 2003 році, озимі задихнулися під крижаною кіркою. Цього разу урожай буде ще меншим», - розповів «ГХ» провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН Сергій Авраменко.

За попередніми підрахунками аграріїв, урожай озимих становитиме на рівні 20-30% від минулих років. При цьому фахівці відзначають: якщо вчасно буде проведено моніторинг, то катастрофічної ситуації з урожаєм можна уникнути.

«Потрібно уважно спостерігати за сходом озимих. Після морозів, якщо озимі не зійдуть, то навесні можна пересіяти ярими культурами. Так можна буде трохи «підтягти» урожай. При цьому потрібно не прогавити час, інакше весь урожай буде повністю втрачено», - підкреслив Авраменко.

Скільки збитків понесли харківські аграрії, поки підраховують фахівці. За їх словами, засівання 1 га поля обходиться ним порядку 3 тисяч гривень.

Також читайте: