Харківські аграрії б'ють на сполох

2270
«ГХ» - про першочергові проблеми аграріїв.

Працівники сільського господарства починають підготовку до весняно-польових робіт. На думку міністра аграрної політики і продовольства Олексія Павленка, аграрії сильно залежать від палива та ситуації на нафтовому ринку.

«Попереду нас чекають весняно-польові роботи. На тлі того, що більша частина нафтопродуктів імпортується, а це - 85%, ціни на дизпаливо і бензин істотно залежать від курсу долара і сезонного збільшення попиту на паливо на ринку», - зазначив Олексій Павленко.

Профільний міністр упевнений, що біологічні види палива допоможе полегшити «життя» працівникам сільського господарства.

При цьому, за словами харківських аграріїв, паливо для них цього року не першочергове завдання.

«Цього року ціна на паливо знизилася, тому проблем з його закупівлею не повинно виникнути. Більше хвилює проблема з озимими, оскільки не зрозуміло до чого готується - рятувати їх або пересівати, а це додаткові витрати. Через місяць, максимум два стане зрозумілий підсумок з озимими», - розповів «ГХ» аграрій Сергій.

За даними метеорологів, останнім часом погодні умови перестали погрожувати посівам озимих культур. Як розповіла начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко, на полях встановився надійний, а місцями надлишковий сніговий покрив, що зниження температур на глибині вузла кущіння не доходило до небезпечних відміток в жодній з областей.

«Площа з крижаною кіркою завтовшки до 1 см збільшилася лише незначно і продовжує залишатися тільки в окремих районах Чернігівської, Дніпропетровської, Херсонської, Харківської, Київської областях. Вона може стати небезпечною, якщо не розтане протягом наступних 10 днів (тому лежить вже 20 днів) і якщо її товщина збільшиться. У такому випадку буде відзначатися зрідженість посівів у таких місцях», - зазначила Тетяна Адаменко.

Також читайте: