Харків'яни включили режим економії

2998
Експерти ООН підрахували, скільки українців живуть за межею бідності.


Згідно зі стандартами ООН, за поріг бідності відносять тих людей, які в день витрачають до 5 доларів (тобто до105 гривень).

«Експерти організації підрахували, що прожитковий мінімум в Україні становить 33 гривні 50 копійок в день, або 1 долар 50 центів. Для порівняння - в африканських країнах третього світу в середньому в день витрачають 1 долар 25 центів », - йдеться в повідомленні ООН.

Законом України «Про держбюджет-2015» прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1218 грн.

Якщо в 2013 році зарплата українців у доларовому еквіваленті становила 408 у.о., то зараз - лише 177.

При цьому девальвація гривні і відповідне зростання цін все сильніше б'ють по купівельній спроможності наших співгромадян. Харків'яни зізнаються: через кризу вони перестали купувати дорогі товари, а з продуктів тепер купують тільки найдешевші і необхідні.

«Я перестала купувати фрукти і овочі в тій кількості, в якому б хотілося, - говорить харків'янка Світлана. - Риба й ікра, особливо червона, тепер не по кишені. Хоча ще два роки тому я її часто купувала».

«Зараз частина звичних продуктів стала розкішшю, - зітхає Михайло. - Економимо на одязі. Вже другий рік не їздимо відпочивати - дорого. Скоро дітям купувати все до школи, і страшно уявити, у скільки це обійдеться».

«Я істотно скоротив купівлю нових речей, - каже Олег. - Потрібен ноутбук, але ціни на техніку зараз непідйомні. Про покупку меблів навіть говорити не доводиться. Більше того, тепер десять разів подумаю, йти до стоматолога, або ще потерпіти».

«Якщо різниця з Африкою складає всього 25 центів на день, то може краще туди переїхати? - Сміється Вадим. - Там хоч тепло взимку, і крокодилів ловити можна».

Фото: kp.ua

Також читайте: