Харків'яни страждають від розкрадачів сімейного бюджету

3093
Українці «проїдають» практично всю зарплату.


На придбання продуктів харчування у пересічних українців йде 42% зарплати. Про це свідчать дані Держстату.

При цьому фахівці відзначають, що люди в основному купують найдешевші продукти - крупи, макарони і хліб. М'ясо і рибу зараз практично не купують.

Крім їжі, частина доходів (13,5%) українці витрачають на сигарети і спиртні напої.

Тим часом експерти впевнені, що офіційні дані статистики не відповідають дійсності.

«42% - це навіть занижена цифра. До слова, в розвинених країнах люди витрачають на харчування не більше 10-20% від доходів», - говорить аналітик" Простобанк консалтинг »Іван Нікітченко.

Харків'яни визнаються: кожен похід в супермаркет прирівнюється до шокової терапії.

«Продукти дуже подорожчали, - зітхає Ольга. - Щоб купити продукти на тиждень, треба витратити мінімум 500 гривень. І це найпростіша їжа, без жодних надмірностей. Каші, макарони і молоко. Ні про які овочі і фрукти, особливо екзотичні, тепер навіть заїкатися не доводиться. А адже ще й за комуналку треба заплатити».

«Ціни ростуть як на дріжджах! Ще недавно соняшникова олія коштувала 25 гривень, а не встиг озирнутися - вже 30, - обурюється Кирило. - Де це бачено, щоб качан капусти 20 гривень коштував? Уряд зовсім вже закрутив гайки: ціни злітають, а зарплати не зростають».

Те, що витрати населення зросли, економісти пояснюють майже 80% інфляцією і зростанням курсу долара.

«90% продуктів, які споживаємо, вітчизняні. Однак упаковка, прянощі, консерванти постачають з-за кордону. Їх купують за долари. Тому і зростає ціна готової продукції. Плюс держава перестала жорстко контролювати націнку на соціальні продукти», - пояснює економіст Володимир Марченко.

Фінансові аналітики також сповнені песимізму.

«Зараз країна переживає глибоку кризу. В таких умовах українцям краще ставати вегетаріанцями», - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Як зазначає експерт, поліпшення ситуації слід очікувати не раніше 2017 року.

Також читайте: