Харків'яни зізналися, як виживають в кризові часи

2793
Статистика вразила земляків.


За даними Держкомстату, за останні 5 років товари та послуги в Україні подорожчали на 80%.

При цьому середня зарплата в Харківській області на січень 2011 року становила 2100 гривень. На сьогодні за статистикою Мінфіну середня зарплата по області налічує трохи більше 4000 гривень.

Однак, по відчуттях харків'ян, збідніли вони значно більше.

«Вже не знаю, як вони вважають. Про які 80% подорожчання йдеться? Тільки в порівнянні з минулим роком деякі продукти виросли в ціні на 100-150%, не кажучи вже про те, що було п'ять років тому», - обурюється харків'янин Олег.

На думку експертів, щоб вижити в наданих умовах, народ змушений набивати шлунки більш дешевими продуктами.

«Якщо раніше люди їли більше м'яса і риби, то зараз перейшли на крупи і овочі. У порівнянні з мя’сом картопля не настільки дорога, - і відмовилися від м'яса, тепер більше картоплі», - говорить економіст Олександр Охріменко.

Також, згідно зі статистикою, одяг і взуття за останні п'ять років зросла в ціні на 30%. Але, судячи по цінниках на ринках і в магазинах, вартість підскочила в два-три рази.

«Як виходимо з положення? Одягаємося в секонд-хендах і на розпродажах. Приміром, я чекаю весни, щоб зі знижкою купити зимові чоботи. Якщо зараз вони в районі 1500-2000 гривень, у березні можна буде взяти трохи дешевше», - ділиться Марина.

«Дітям купую одяг тільки в секонд-хендах. Собі і чоловікові в стоках. Багато моїх знайомих отоварюються китайським ширвжитком на «Барабашово», у людей грошей немає, а носити щось потрібно. На продуктах, звичайно, багато не зекономиш, голод не тітка. Я заради інтересу підрахувала, скільки в місяць йде на їжу в родині з трьох осіб. За найскромнішими підрахунками, якщо не шикувати, - це 3500 гривень», - зітхає Тетяна Борисівна.

Також читайте: