Харків'яни опинилися на межі виживання

2690
Рівень життя городян стрімко падає.


Матеріальне становище більшості харків'ян за останній рік істотно знизилося. Такі дані опитування, проведеного «ГХ».

Так, 672 опитаних відповіли, що їх рівень матеріального становища суттєво погіршився. 76 респондентів відповіли, що їхній рівень життя погіршився, але незначно. Ще 41 респондент повідомив, що їхнє матеріальне становище залишилося на тому ж рівні.

При цьому харків'яни зізнаються: якщо ще два роки тому вони оцінювали своє становище як «середнє», то сьогодні вони до цього «середнього» вже не дотягують.

Не секрет, що більшості наших співгромадян доводиться економити буквально на всьому: починаючи від відпустки і закінчуючи продуктами харчування.

«Сьогодні моя зарплата вчителя в середній школі 2500 гривень. Квартплата «потягне» на 1200. Залишається 1300 гривень, щоб дотягнути до получки. На ці гроші навіть продуктів толком не купити, не кажучи вже про те, щоб купити ліки та одяг», - говорить харків'янка Ірина.

«Ситуація у порівнянні навіть з минулим роком важка, не кажучи вже про 2013-му. Сильно подорожчала комуналка, та й інші товари. А ось зарплати в кращому випадку залишилися колишніми. У багатьох так взагалі урізали», - зітхає Олександр.

За словами експертів, 2015-й став роком економічного спаду - сильнішого, ніж в 2014 році. І надалі поліпшень чекати не доводиться.

«Враховуючи, що курс долара вже зараз наближається до 24 гривням, закладені до бюджету показники виконати буде практично неможливо», - каже екс-міністр економіки Віктор Суслов.

Курс долара закладений у Держбюджеті-2 016 на рівні 24,1-24,4 грн. / Долар. Однак багато експертів називають цю цифру занадто «оптимістичною».

«Враховуючи, що курс долара вже зараз наближається до 24 гривням, закладені до бюджету показники виконати буде практично неможливо», - каже екс-міністр економіки Віктор Суслов.

За прогнозами експертів, у наступному році українці купуватимуть долар по 30 грн. А якщо співпраця з МВФ буде зірвано - по 40.

Також читайте: