Харків'яни оцінили передвиборні казки

3687
Влада заявила про намір підвищити соціальні стандарти для населення.


Згідно з рішенням уряду, з 1 вересня будуть збільшені всі соціальні виплати, а також зросте мінімальна заробітна плата та пенсії. Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

За словами прем'єра, чинний закон припускав, що мінімальна зарплата і прожитковий мінімум зростуть з 1 грудня, але було прийнято рішення про підвищення з 1 вересня 2015 року.

Зокрема, мінімальна пенсія буде підвищена до 1074 грн., Мінімальна зарплата збільшиться з нинішніх 1 218 до 1 378 грн. Також будуть підвищені стипендії студентам на 112 грн для вузів 1-2 рівня акредитації та на 95 грн - для вузів 3-4 рівнів акредитації. Виплати вчителям підвищаться на 474 грн, сімейним лікарям - на 453 грн, медсестрам та працівникам соціальної сфери - на 304 грн., Працівникам культури - на 348 грн. Одинокі матері відтепер отримуватимуть 727 грн.

За словами прем'єра, загальний фінансовий ресурс, який необхідно було знайти для підвищення заробітних плат, пенсій, виплат та інших соцстандартів, склав близько 10 мільярдів гривень.

Глава уряду пояснив, що збільшити виплати дозволили недавні досягнуті домовленості з кредиторами про списання 20% державного боргу.

Цікаво, що з початку року в уряді не втомлювалися повторювати, мовляв, підвищення соціальних виплат можливо не раніше грудня 2015 року, та й то лише на 13%. Мовляв, в країні війна і економічна криза, тому громадяни, більшість з яких і так опинилися за межею бідності, повинні ще більше «затягнути паски».

Зокрема, сам Арсеній Яценюк неодноразово заявляв, що коштів у України на підвищення соціальних стандартів немає. Більше того, наприкінці минулого року прем'єр взагалі приголомшив українців повідомленням, що збільшення соціальних виплат в країні вимагають лише агенти Федеральної служби безпеки Російської Федерації.

І ось в протиріччя своїм заявам раптом заговорив про підвищення зарплат і пенсій.

Як відзначають експерти, таким нехитрим способом влади роблять піар-хід напередодні виборів.

За словами економіста Олександра Охріменка, підвищити соцстандарти за рахунок списання частини зовнішнього боргу кредиторами неможливо.

Як пояснив фахівець, ті самі 4 млрд доларів, які вдалося заощадити, вибивши з кредиторів знижку в 20%, в реальності в казні державної чи не з'являться.

«По-перше, ці списані відсотки будуть розтягнуті на 10 років. По-друге, це валюта, і ніякого відношення до держстандартам вона не має. Борги країні були списані в доларах, а всі виплати (пенсій, зарплат, допомог) в Україні здійснюються в гривнях », - зазначив Олександр Охріменко.

При цьому експерт упевнений, що підвищені соцстандарти «з'їсть» інфляція.

«Економіка існує за певними правилами, і поки не буде стабільності, оживати вона не буде. Наприклад, пенсії збільшать на 4%, що складе в середньому 140 гривень. І це притому, що девальвація була більше в три рази », - підкреслив Олександр Охріменко.

Харків'яни також незадоволені обіцянками прем'єр-міністра.

«Вчителям вже урізали всі доплати і надбавки. Це нинішнє нібито підвищення - просто подачка, - обурюється Ірина. - Можна подумати, що вона покриє кількаразове зростання цін абсолютно на все».

«Враховуючи, що восени анонсовано чергове підвищення тарифів, багато хто вже добами працюють, щоб хоч якось звести кінці з кінцями, - каже Олексій. - Усі ці підвищення розчиняться з приходом квитанцій за ЖКГ».

Також читайте: