Харків'яни масово продають валюту

2965
Очікування девальвації гривні знизилися.


У вересні гривня трохи зміцнилася проти світових валют. Про це повідомив провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин.

На думку фахівця, зростання української валюти вишикувався на декількох факторах.

«Досягнуті в серпні домовленості з реструктуризації зовнішнього боргу сформували фундаментальну основу до стабілізації і зміцненню гривні, - говорить Андрій Шевчишин. - Крім того, позиції гривні підкріпило позитивне сальдо зовнішньоторговельного балансу, а також те, що українська економіка пройшла дно спаду ».

Як відзначають експерти, в останні тижні вересня гривня істотно зміцнилася під впливом факторів росту пропозиції іноземної валюти на ринку з боку експортерів. «Особливу активність виявляли аграрії. Крім того, сильну підтримку гривні надали процес докапіталізації банківського сектора і фактор завершення кварталу. Додатковий стимул надав НБУ, який знизив облікову ставку з 27% до 22% », - зазначає Андрій Шевчишин.

Однак, на думку аналітиків, фундаментальних причин для зміцнення національної валюти немає.

«Уряд був змушений визнати свою неплатоспроможність, і цей факт є негативним і для економіки, і для курсу національної валюти, - упевнений фінансовий аналітик Роман Шевченко. - Гривня залишається стабільною, а днями ми й зовсім помітили її зміцнення. Однак це штучне зростання. Причин може бути декілька: бажання нинішньої влади напередодні виборів показати, що все добре. Друга причина може бути в тому, що учасники передвиборної гонки продають багато валюти, оскільки їм потрібно оплачувати витрати на передвиборну кампанію ».

На думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, зміцнення курсу національної валюти пов'язане з продажем населенням доларових накопичень.

«У людей не вистачає грошей на життя. До того ж ціни виросли, і людям доводиться «заначки» продавати, бо зарплати не вистачає. В результаті, відповідно, почалося зміцнення гривні», - говорить Охріменко.

Також читайте: