Харків'янам видадуть гірку пілюлю

3200
Про доступні ліки доведеться забути.


Останнім часом похід в аптеку все частіше прирівнюється до шокової терапії, адже ліки дорожчають практично на очах.

Харків'яни визнаються: хворіти сьогодні - велика розкіш.

«Пішла в аптеку за сиропом від кашлю, а він майже 100 гривень коштує, - обурюється Марія. - Упаковка льодяників для горла - більше 50-ти. Про якісь вітаміни і говорити навіть страшно».

При цьому експерти прогнозують нову хвилю подорожчання медичних препаратів. Зараз дистриб'ютори фармацевтичної продукції та міжнародні виробники платять податок на додану вартість в розмірі 7%. Якщо ж Україна погодиться на рекомендації МВФ і скасує пільгове оподаткування лікарських засобів, ПДВ для цієї категорії товарів збільшиться до 21%. Про це повідомили в Аптечній професійній асоціації України.

«Фармацевтичний ринок складається з трьох основних ланок: це виробник ліків, дистриб'ютор і, власне, роздрібні мережі, аптеки. І всі вони платять податки. І якщо ПДВ на лікарські засоби збільшиться з 7% до 21%, вони будуть змушені підняти свої націнки. І тоді вартість ліків збільшиться не на 13%, а, щонайменше, на 40%. Додайте до цієї цифри ризики, які учасники ринку будуть закладати через нестабільний курс гривні», - говорить директор АПАУ Володимир Руденко.

За його словами, Асоціація готова боротися за те, щоб ліки стали доступнішими для простих українців.

«Експерти АПАУ працюють над розробкою нормативної бази, щоб підвищити стандарти виробничої аптечної практики до європейських норм. Це сприятиме підвищенню доступності лікарських засобів», - повідомив Володимир Руденко.

Як відзначають експерти, в більшості країн діють пільгові ставки ПДВ на лікарські засоби. Адже медикаменти купують в основному соціально незахищені верстви населення - пенсіонери, люди з хронічними захворюваннями, які просто не можуть дозволити собі дорогі ліки.

«У всьому світі більшість держав, особливо якщо взяти Європейський Союз, тримають пільгову ставку на медикаменти. До речі сказати, пільгова ставка на медикаменти там знаходиться в діапазоні від 5 до 7%. Рекомендація МВФ підвищити її до 21% - це рекомендація бухгалтера, а не того, хто думає про соціальний захист, особливо в країні з низьким рівнем життя», - говорить виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Також читайте: