Харків'янам доведеться більше платити на гріхи

2697
Як харків'яни ставляться до подорожчання алкоголю.

У наступному році Міністерство фінансів України знову збирається підвищити акциз на спиртне. За словами голови Мінфіну Наталії Яресько, за лікерогорілчаним виробам очікується зростання в півтора рази, а в подальшому - щорічне подорожчання на 5%.

При цьому в профільному відомстві не переживають про те, що ринок підакцизних товарів може піти в тінь. Пояснюючи це впровадженням системи електронних акцизів.

Станом на 2 вересня падіння продажів алкоголю не спостерігається. За словами експертів, споживачі просто звикають до нових цін і не знижують рівень продажів.

«ГХ» провів опитування і з'ясував, що харків'яни на подорожчання спиртного практично не звертають увагу. Мовляв, якщо п'єш мало, то тобі без різниці подорожчала пляшка вина чи ні.

«У мене чоловік і дочка - взагалі не п'ють, та й я також практично вже відмовилася - зрідка можу дозволити собі трохи вина червоного», - розповідає «ГХ» Наталія.

«Скільки пили, стільки й будемо пити. Яка різниця, що подорожчало. На що-на що, а ось на спиртне гроші знайдуться завжди», - ділиться з «ГХ» Юрій.

Психолог Ірина впевнена, чим більше в країні нестабільності, тим більше людей потягнуться до спиртного. Причому навіть якщо у них не буде грошей - все одно знайдуть.

«Це у наших людей менталітет такий. Якщо щось у них трапляється - вони намагаються топити свої проблеми в алкоголі. Причому не виключаю, що люди можуть потрапити на кримінальну доріжку: вкрав - продав - купив випити, і отруївся, адже грошей на хороший алкоголь немає, а «паленка» у великій різноманітності», - пояснює «ГХ» Ірина.

Частина харків'ян вирішили, що набагато практичніше і дешевше робити своєрідне «частування» самостійно.

«Я хочу в цьому році повністю перейти на вино власного виробництва, це не залежить від підвищення цін на алкоголь. Вже робив сидр з тещиних яблук, рожеве і вишневе вина. Вино з троянди з ромашкою - теж смачно виходить, хоча з троянд краще настойки робити. А найголовніше, що ти чітко знаєш з чого це зроблено, з яких фруктів, продуктів, де ти зібрав їх. І взагалі впевнений, що крім води, цукру і фруктів там нічого немає точно, ніяких консервантів», - розповів «ГХ  Андрій.

Нагадаємо, що з 1 вересня алкоголь подорожчав вже вдруге за поточний рік. У загальній складності в цьому році ціни на спиртне зросли на 25-40%.

Крім цього, в Міністерстві фінансів планують в 2016 році підвищити на 40% акциз на тютюнові вироби.

«З однієї точки зору, ринок залишається конкурентним. З іншого - це нормальний підхід для тих товарів, які є шкідливими в будь-якій країні. Їх називають по-англійськи sintax, від слова sin - гріх. І це називається не акциз, а sintax - податок на гріхи. Тому що його не платитимуть, якщо не будуть курити сигарети», - заявила міністр фінансів України Наталя Яресько.

При цьому з 2017 до 2020 року ставки підвищуватимуться щороку на майже 7%. І до 2020 року вона буде становити 429 гривень за тисячу штук.

Також читайте: