Харків'ян завалять роботою

3643
«ГХ» з'ясував, які фахівці стануть затребуваними в наступному році.

Згідно з прогнозами експертів, в новому році в країні очікується робочий бум і зростання зарплат. Оптимістичний прогноз експертів підтверджується даними Державної служби статистики. Так, у січні поточного року в країні було зареєстровано 524 тис. Безробітних (складає 2% від працездатного населення країни), а в жовтні - 394 тис. (Становить 1,5% від працездатного населення країни).

Проте варто відзначити, що в листопаді т поточного року кількість безробітних почала зростати, і склало 433,5 тис. людей.

Як розповіли «ГХ» в ГУ статистики в Харківській області, на 1 грудня кількість безробітних в регіоні склало 26239 чоловік.

«У листопаді поточного року допомога по безробіттю отримують 20403 людей. Середній розмір грошової допомоги становить 1384,3 гривні», - відзначили «ГХ» в облстаті.

За даними фахівців, в листопаді було працевлаштовано 2697 жителів Харківщини. При цьому, на одне робоче місце претендує 12 безробітних.

Експерти сподіваються, що наступного року ситуація на ринку праці буде більш стабільною.

«Наш план на наступний рік - працевлаштувати вдвічі більше фахівців, ніж у 2015-му. На жаль, два останні роки активність ринку тільки знижувалася. У нинішньому році вакансій було приблизно на третину менше, ніж у минулому, і майже вдвічі менше, ніж у 2013-му», - розповів директор рекрутингової фірми Дмитро Толмачов.

Фахівці обіцяють, що новий рік стане вдалим для аграріїв, зокрема для виробників і продавців злакових, бобових, кукурудзи, етилового спирту, патоки, цукрових виробів і гречки, у яких є шанс замістити російський експорт до Туреччини.

«Попит на програмістів диктують світові тенденції, і цей тренд заданий на кілька років вперед, хворіти українці теж не перестануть, а отже, потреба в послугах лікарів збережеться, робота на себе - підприємництво також залишиться в числі найбільш бажаних - українське суспільство все сильніше позбавляється від радянських стереотипів, у нього прокидається почуття господарника і бажання створювати і керувати чимось своїм», - вважає рекрутер Костянтин Новак.

Збережеться, на його думку, і зарплатний рівень для фахівців модних професій. А ось список непопулярних спеціальностей може наступного року сильно перетворитися. За словами експерта, ще кілька років тому працювати в патрульно-постовій службі мало хто хотів, а професійну службу в армії вибирали в основному діти кадрових військовослужбовців, які могли забезпечити кар'єру. Для більшості ж обидві ці спеціальності не рахувалися перспективними. Але останні події в Україні змінили ставлення до цих професій.

Також читайте: