Харків'ян змусять працювати ночами

3411
Підприємства регіону переходять на нічну зміну.


Під час майбутнього опалювального сезону в Україну повернуться віялові відключення електроенергії. Це пов'язано з недостатніми запасами вугілля. Про це заявив директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея», професор Національної академії держуправління при Президентові України Геннадій Рябцев.

«За нашими підрахунками, сьогодні державі не вистачає для нормального проходження опалювального сезону 5 ГВт електричної енергії на добу, 7 мільйонів тонн вугілля і 8 мільярдів кубометрів газу», - сказав Рябцев.

За його словами, недолік вугілля призведе до віялових відключень електроенергії, а газу - до скорочення обсягів виробництва промислових підприємств. Тому існує ймовірність перекладу промислових підприємств в нічний режим роботи, щоб хоч трохи знизити навантаження на електромережі.

Про прийдешні віялові відключення говорить і генеральний директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. «Укренерго» вже розробило плани з тимчасового відключення споживачів, тому що вугілля немає, і незрозуміло, чи створять достатні запаси.

Як зазначив заступник міністра енергетики України Олександр Светелик, Міненерго вирішило підготуватися заздалегідь, щоб у кожній області, кожному районі знали, коли саме належить відключити подачу електроенергії.

Зокрема, про майбутні щоденних відключеннях світла заявив заступник голови «Укpенepгo» Влaдіміp Рубaнкa.

 «Якщо заплановані обмеження не вводитимуться, останнім кроком залишиться тільки аварійне oтключeніe вceх пoтpeбітeлeй, у тoму чіcлe і пpocтoго нaceлeнія. Але мaкcімaльнoe пpeкpaщeніе енepгocнaбжeнія кaждoгo пoтpeбітeля нe пpeвиcіт двох годин на добу », - запевнив Рубанка.

Як розповіли «ГХ» в «Харківобленерго», зараз складно передбачити, чи будуть взимку відключення: все залежить від кількості палива, яке потрібно для роботи електростанцій.

«Графіки екстрених відключень на випадок форс-мажору існували завжди, але застосовуються вони нечасто. Приміром, торік їх довелося задіяти: у грудні електрику відключали більше двох тижнів. Зараз ми допрацьовуємо ці графіки з урахуванням похибок минулого року, щоб, якщо знадобиться, відключення припадали рівномірно на всіх споживачів», - говорить прес-секретар« Харківобленерго» Володимир Скічко.

За його словами, якщо стане питання про відключення, першими будуть обмежені промислові підприємства Харківщини. Якщо це не принесе належного результату, задіють графік відключення населення.

Також читайте: