Харків'ян змушують більше працювати

2153
Гроші ті ж, а роботи в рази більше.

У харків'ян збільшилася кількість робочих обов'язків. Згідно з даними дослідницького центру HeadHunter, 27% офісних співробітників виконують більший обсяг роботи за колишні зарплати.

«У нас однієї людини скоротили, а його обсяг роботи все одно комусь потрібно виконувати. Ось і збільшили навантаження, а при цьому зарплата залишилася на колишньому рівні», - розповіла «ГХ» харків'янка Юлія.

Фахівці відзначають, що у зв'язку з інфляцією і постійним зростанням цін якість життя українців суттєво погіршився. Купівельна спроможність населення помітно знизилася, і зараз на одну і ту ж суму можна придбати набагато менше товарів і послуг, ніж ще півроку тому.

«У серпні поточного року зарплати в гривневому еквіваленті половини« білих комірців »не змінилися. Однак з прив'язкою до курсу долара їх реальний дохід помітно знизився. Крім того, кожен четвертий змушений виконувати більший обсяг роботи за ті ж гроші», - підкреслив керівник дослідницького центру Руслана Березовська.

При цьому експерти заявляють, що в умовах кризи і важкої економічної ситуації роботодавці не поспішають підвищувати зарплати.

«За останні півроку надбавку до зарплати отримали близько чверті «білих комірців». При цьому у кожного десятого оклад зріс у зв'язку з розширенням посадових обов'язків або переходом на нову посаду. І майже стільком же роботодавець проіндексував зарплату відповідно до рівня інфляції. Кожному п'ятому урізали оклад. Але тільки 4% при цьому знизили навантаження», - повідомила Березовська.

Серед тих, кому знижували зарплату, за словами експертів, кожен другий позбувся більше 20% окладу. У разі підвищення зарплат, суми надбавок стали більш значними. Лише 18% з тих, у кого виріс оклад, зізналися, що надбавка до їх зарплатою була мінімальною - всього 2-5%.

Варто відзначити, що за даними державного статистичного спостереження з праці, середньомісячна номінальна заробітна плата працівника за сім місяців 2 015 року в Харківській області склала 3446 гривень, що на 13% більше в порівнянні з минулим роком. При цьому, реальна зарплата скоротилася на 26,2%.

Також читайте: