Харків'ян посадять на вимушену дієту

2737
Солодкий наркотик стане не по кишені.


В Україні знову можуть підвищитися ціни на цукор. Це пов'язано з тим, що на 2016/2017 маркетинговий рік Кабмін збільшив вартість бурякового цукру, в результаті чого його ціна виросла більш ніж на 40%.

Експерти прогнозують, що відтепер тонна бурякового цукру коштуватиме 9078,8 гривень.

Збільшиться вартість та цукрових буряків - майже на 38% в порівнянні з попереднім сезоном. За тонну продукту будуть давати не менше 616,9 гривень.

Також у Кабміні вирішили, що необхідно встановити граничні розміри квот на виготовлення цукрового піску для його поставок на внутрішній ринок. У порівнянні з минулим роком квоту зменшили на 0,05 млн тонн - до 1,67 млн тонн.

Як відзначають фахівці, зростання цін на цукор буде залежати від державного регулювання, хоча й зізнаються, що всі передумови для підвищення вартості солодкого продукту є.

«Чекати серйозного підвищення цін на цукор не варто. Я думаю, що ціна складе 20-21 гривень за кілограм. Можуть збільшитися ціни на бензин або логістичні витрати, але це вже дрібниці порівняно з собівартістю цукру », - заявив експерт інформаційної компанії« ПроАгро »Ярослав Левицький.

За його словами, скасування мінімальних цін на цукор і цукровий буряк сприятиме розвитку конкуренції, оскільки цукрові заводи отримають стимул для здешевлення своєї продукції, а споживачі, відповідно, зможуть купувати дешевший цукор.

До слова, на думку аналітиків, в 2016 році очікується зростання цін не тільки на цукор, а й на найбільш затребувані овочі. Аграрії пояснюють підвищення вартості поганим врожаєм у минулому році.

Також читайте: