Харків'ян залишили за межею бідності

3191
Чиновники обдурили городян.


Минулого тижня, 19 листопада, у Міністерстві соціальної політики України перерахували розмір прожиткового мінімуму відповідно до цін жовтня.

Як наголошується в інформаційній довідці Мінсоцполітики, фактичний розмір прожиткового мінімуму на одну людину становить 2 388 грн. в місяць (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб - 2 544 грн.); для працездатних осіб - 2488 грн. (з урахуванням податку - 2757 грн.), для тих, хто втратив працездатність - тисячі дев'ятсот сімдесят два грн. Для дітей до 6 років прожитковий мінімум встановлений у розмірі 2308 грн .; від 6 до 18 років - 2815 грн.

«Фактичний розмір прожиткового мінімуму застосовується для спостереження за динамікою рівня життя в Україні», - зазначили в міністерстві.

Цікаво, що згідно з розрахунками відомства, фактичний прожитковий мінімум в Україні практично вдвічі перевищує встановлений урядом - 1330 грн.

У Мінекономіки запевнили, що нова споживча корзина вже знаходиться на узгодженні в профільних відомствах. Однак коли її розгляне Кабмін - невідомо. Також немає даних, що буде ходити в потребкорзіну.

За даними Мінекономіки, в неї включать витрати на освіту, відпочинок і лікування, а крім того - знизять норми по одязі. Згідно з розрахунками уряду, зараз чоловікові повинно вистачати одного костюма на 4 роки (планується зменшити цей показник на 2 роки), а жінці - одного пальто на 8 років (планку знизять до 4 років).

Крім цього в планах - збільшити норми по ліках (зараз до складу «аптечки» включена тільки зеленка, серцеві та знеболюючі препарати).

Поки невідомо, чи будуть переглядати набір продуктів харчування, що входить до потребкорзіну, однак експерти не раз висловлювали сумніви, що її складові, які не переглядалися 15 років, навряд чи можна вважати достатнім для забезпечення нормального функціонування організму людини та збереження її здоров'я.

Зокрема, документами визначено, що на одного громадянина України передбачено щодня 277 г хліба, 11 г макаронів і 260 г картоплі, 36 г овочів і 164 г фруктів.

Ще менший показник у м'яса: в день одній людині, як вважають в уряді, потрібно 20 грамів свинини, 33 г яловичини і 19 г свіжої риби.

Вартість нової потребкорзіни може скласти 4000 грн.

А незалежні експерти взагалі визначили, що розмір прожиткового мінімуму українців повинен складати як мінімум 7000 гривень.

Як зазначив керівник проекту «Відкритий Суд» Станіслав Батрин, який ініціював звернення до суду щодо підвищення прожиткового мінімуму, Київський апеляційний адмінсуд відмовив Кабміну в задоволенні скарги на рішення суду першої інстанції, яким уряд був зобов'язаний встановити справедливий розмір прожиткового мінімуму.

«Експерти вже готують документацію для виконання рішення суду і звертаються до органів Міністерства юстиції для його примусового виконання», - запевнив Станіслав Батрин, додавши, що прожитковий мінімум повинен бути підвищений ще в нинішньому році.

Однак на думку фінансових аналітиків, підвищити прожитковий мінімум зараз неможливо, оскільки на ці цілі необхідно виділити з бюджету та Пенсійного фонду близько 30 млрд грн. щомісяця.

«Це дві третини доходів нинішнього держбюджету», - заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Також читайте: