Харків'ян нагрівають на газі

2716
Експерти з'ясували, в яких регіонах країни найбільш якісний газ.


Газ, який поставляється в квартири і будинки харків'ян, досить високої якості. Про це свідчать дані компанії «Укртрансгаз».

За даними дослідження, показники, отримані при аналізі газу, вище норми (7600 ккал/м3), що свідчить про те, що газ досить якісний. Найвищі показники блакитного палива - в Дніпропетровській і Чернігівській областях.

Однак харків'яни незадоволені якістю газу, називаючи його, м'яко кажучи, «середнім». Мовляють, і чайник на плиті гріється дуже довго, і в хаті зимно, незважаючи на шокуючі свідчення лічильника. Та й полум'я дивного кольору - не голубе, а червоно-жовте. А споживачі, які живуть в сільській місцевості, впевнені, що через неякісне газу швидко виходять з ладу імпортні котли, які дуже чутливі до різних домішок в паливі.

«Газ жахливої якості, - обурюється харків'янка Анна. - Чайник закипає більше години. У духовці неможливо нічого приготувати: все просто сохне, хоча плита у нас нова. Платіжки з шаленими цифрами, а послуги за фактом немає».

Тим часом в «Укртрансгазі» запевнили, що підприємство здійснює тільки транспортування природного газу, що поставляється по магістральних газопроводах, і не має технічної можливості погіршувати або змінювати якість палива.

За словами фахівців, одним з виходів, який може вирішити ситуацію, є перехід від обліку ресурсів, що поставляються в показниках обсягу до показників калорійності. Іншими словами, купувати паливо не в кубометрах, а в кілокалорії.

Як повідомив екс-міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко, в будь-якій державі газ купується саме за такою схемою.

«Тобто за його реальної теплоспособності», - говорить експерт.

Також читайте: