Харків'ян хочуть залишити без тепла і світла

3875
Зміївська ТЕС на межі відключення.

Криза в українській енергетиці досягає апогею. Слідом за Слов'янською та Придніпровською ТЕС можуть відключити Змієвську і Криворізьку теплоелектростанції.

«Дефіцит потужності в енергосистемі країни коливається від 1000 до 3000 МВт. Дві ТЕС відключені через відсутність палива, ще дві - на межі відключення. 4 з 15 блоків АЕС знаходяться в ремонті», - заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко.

За його словами, з 1,4 млн тонн вугілля, які в даний момент знаходяться на складах українських ТЕС, 80% - на станціях ДТЕК. Для того, щоб успішно пережити опалювальний сезон, необхідно об'єднати зусилля всіх учасників енергоринку, держави і бізнесу. Зокрема - розблокувати залізничні переходи для вивозу вугілля із зони АТО і відновити пошкоджені високовольтні лінії НЕК "Укренерго", що дозволить підключити до Об'єднаній енергосистемі України Луганську ТЕС.

«У нас був дуже важкий минулий опалювальний сезон, і ми не зробили жодних висновків. Не використали час, щоб стабілізувати енергосистему», - говорить президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

Експерт зазначає, що більшість обладнання теплоелектростанцій відслужило по 60-70 років. По суті, модернізацію проводили лише приватні енергокомпанії. У першому півріччі 2015 року аварійність блоків ТЕС збільшилася на 60%.

Також читайте: