Чи загрожує Харкову локальний дефолт

3013
Наскільки місто близьке до економічної кризи, розповіли експерти.

У Києві оголосили технічний дефолт і тимчасово призупинили виплати за зовнішніми боргами.

У столичній бюджетній комісії кажуть, що сьогодні борги за кредитами, які Київ взяв ще десять років тому, становлять 18 мільярдів гривень. Тільки на їх обслуговування щорічно йде 2 мільйона гривень, і термін сплати минає 6 листопада. Зараз, виходячи з інтересів городян, на виплати наклали мораторій.

«Зараз ведуться переговори із зовнішніми кредиторами, на яких ми відстоюємо інтереси Києва і киян. Кредитори вважають, що у міста достатньо коштів для оплати боргів, але сьогодні місто готується до опалювального сезону, і в першу чергу кошти бюджету направляє на забезпечення мешканців теплом, на ремонт та утеплення під'їздів і будинків, встановлення лічильників тепла», - розповіли в КМДА.

У Харківській міській раді «ГХ» запевнили: Першій столиці жодні дефолти не загрожують.

«По-перше, Харків не брав ніяких кредитів і віддавати нічого не потрібно. Якщо якісь комунальні підприємства і позичали гроші - у них абсолютно інша схема виплат, на городянах вона не відіб'ється. В іншому у нас йде перевиконання бюджету, всі міські програми виконуються дуже чітко», - заявив радник Харківського міського голови з економічних питань Фазіль Аббасов.

Також читайте: