Держава відмовилася утримувати школи

3129
Витрати ляжуть на плечі людей.

Шкільні витрати - комунальні платежі і зарплату вчителів, покладуть на громаду. Таке рішення затвердили в Міністерстві освіти. Правда, сумне нововведення стосується не всіх. З 1 вересня 2016 школи, в яких навчається менше 25 учнів, перестануть фінансувати з державного бюджету.
У Харківській області таких шкіл - 21.
«По кожній школі питання буде обговорюватися з батьками та місцевою владою. Якщо сільрада або жителі села зможуть взяти на себе витрати - школу залишать. Якщо ні - оптимізують і діти підуть вчитися в сусідні школи, але їм забезпечать якісний підвіз », - прокоментував« ГХ »директор департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев.
За його словами, утримувати школи, де учнів можна перерахувати на пальцях, державі вкрай невигідно.
«Минулого року середня сума субвенції на сільського школяра становила 8500 гривень. Виходить, чим менше дітей, тим дорожче вони обходяться, бо комунальні платежі нікуди не діваються, їх потрібно погашати, а якщо в класі навчається одна дитина, набагато ефективніше перевести його в сусідню школу. Крім усього, як показує практика, в школах, де дуже мало учнів, якість освіти сильно падає », - доповнив Бабічев.

Також читайте: